Хто такий Юрай Цинтула та в чому його причетність до Фіцо
Фото: Reuters/Stringer

Попередньо, 15 травня був поранений премʼєр-міністр Словаччини Роберт Фіцо. Інцидент стався у Гандлові, де проходило виїзне засідання уряду Словаччини. Фіцо вийшов на вулицю до людей, і в цей час пролунало декілька пострілів.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Після замаху на життя премʼєр-міністра підняли із землі, перенесли в машину і повезли.

Видання Aktuality.sk повідомляє, що наразі Роберт Фіцо перебуває в лікарні.

"Він перебуватиме у відділенні інтенсивної терапії", – повідомила директорка лікарні ім. Рузвельта в Банська-Бистриці Міріам Лапунікова. За її словами, Фіцо отримав численні вогнепальні поранення, наслідки яких будуть спрямовані на його одужання.

Нагадаємо, словацькі правоохоронці заарештували підозрюваного та висунули звинувачення чоловіку 1953 року народження із міста Левіце Юраю Цинтулі.

Мотивом у замаху на вбивство вважають помсту за незгоду з політикою чинної влади Словаччини.

Юрай Цинтула – 71-річний чоловік, який мешкає у місті Левіце (Східна Словаччина). Є одним із засновників словацького літературного клубу DÚHA. З 2008 року став його головою. З 2015 року був членом Асоціації словацьких письменників.

У 2016 році працював у приватній охоронній службі й тоді став жертвою нападу в торговому центрі. Після цього почав збирати підписи в інтернеті за створення політичної партії під назвою Hnutie proti násiliu (Рух проти насильства).

Чоловік неодноразово брав участь у заходах забороненої організації Slovenskí Branci — вона є ультраправою організацією і тісно пов'язана із російським клубом "Нічні Вовки", який проводив військовий вишкіл учнів у школах Словаччини та підтримувала невизнані ДНР та ЛНР.

Після замаху на Фіцо Асоціація словацьких письменників різко дистанціювалася від Цинтули та виключила його з лав організації.