Кияни можуть врятувати культурну спадщину міста – інструкція від КМДА
Фото: Анна Єгорова / Facebook

Для киян розробили інструкцію, як долучитися до збереження памʼяток міста, які не перебувають на обліку, повідомляє Департамент охорони культурної спадщини КМДА на запит видання Tvoemisto.

Пам'ятку можуть внести до Переліку об'єктів культурної спадщини за зверненням фізичних, юридичних осіб або інших громадських формувань. Для цього потрібно надіслати до Департаменту: 

  • фото загального вигляду, фото об'єкта в контексті (навколишньому середовищі), фото найбільш цінних (характерних) елементів об'єкта, фото рухомих об'єктів (деталей), фото загроз (дії негативних чинників);
  • історичну довідку, яка містить інформацію про автентичність об'єкта, його цінність з археологічного, естетичного, етнологічного, історичного, архітектурного, мистецького, наукового чи художнього погляду, дані історико-архівних досліджень, архітектурних, мистецтвознавчих, бібліографічних та містобудівних вишукувань.

У зверненні можуть відмовити, якщо воно не міститиме фото чи обґрунтування цінності.

Як додали у Департаменті, дослідження та підготовка історичних довідок з фотофіксацією потребує певного часу для їх розробки. Тому ефективність роботи щодо збереження об'єктів може бути досягнена в результаті злагоджених дій науковців, громадськості, депутатського корпусу та органів, відповідальних за розв'язання майнових питань, зокрема надання доступу до приватних, режимних об'єктів для їх огляду та проведення фотофіксації тощо.

У Києві у приміщенні кафе покинутого заводу "Електронмаш" руйнується мозаїка авторства Олени Гнєдаш, учениці Тетяни Яблонської.