Українська писанка й кобзарсько-лірницькі традиції можуть стати спадщиною ЮНЕСКО
Фото: Укрінформ

Українська писанка і кобзарсько-лірницькі традиції можуть поповнити списки нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО вже наступного року. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

Цьогоріч Україна вперше подала три номінації на внесення до списків ЮНЕСКО: українську писанку, кобзарсько-лірницькі традиції та вишивку "білим по білому".

Дві з них розглядатимуть наступного року — це міжнародна номінація до Репрезентативного списку "Українська писанка: традиція і мистецтво", а також номінація до Реєстру належної практики охорони "Практика з охорони кобзарсько-лірницької традиції".

Номінація "Технологія виконання вишивки "білим по білому" міста Решетилівки Полтавської області" проходитиме процедуру розгляду в циклі 2025 року.

"Сподіваюсь, що списки ЮНЕСКО поповняться нашими двома елементами нематеріальної культурної спадщини вже наприкінці 2024 року. Таке рішення покаже, що українська спадщина є джерелом незламності та мужності народу в боротьбі за незалежність та майбутнє", — сказав Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України.

До Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства (ЮНЕСКО) вже внесено: Петриківський декоративний живопис як феномен української орнаментальної народної творчості; традиція Косівської мальованої кераміки; Орьнек — кримськотатарський орнамент та знання про нього.

До списку нематеріальної культурної спадщини, яка потребує термінової охорони, внесено такі елементи, як козацькі пісні Дніпропетровщини й культура приготування українського борщу.