Українська писанка й кобзарсько-лірницькі традиції можуть стати спадщиною ЮНЕСКО
Фото: Укрінформ

Українська писанка і кобзарсько-лірницькі традиції можуть поповнити списки нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО вже наступного року. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Цьогоріч Україна вперше подала три номінації на внесення до списків ЮНЕСКО: українську писанку, кобзарсько-лірницькі традиції та вишивку "білим по білому".

Дві з них розглядатимуть наступного року — це міжнародна номінація до Репрезентативного списку "Українська писанка: традиція і мистецтво", а також номінація до Реєстру належної практики охорони "Практика з охорони кобзарсько-лірницької традиції".

Номінація "Технологія виконання вишивки "білим по білому" міста Решетилівки Полтавської області" проходитиме процедуру розгляду в циклі 2025 року.

"Сподіваюсь, що списки ЮНЕСКО поповняться нашими двома елементами нематеріальної культурної спадщини вже наприкінці 2024 року. Таке рішення покаже, що українська спадщина є джерелом незламності та мужності народу в боротьбі за незалежність та майбутнє", — сказав Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України.

До Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства (ЮНЕСКО) вже внесено: Петриківський декоративний живопис як феномен української орнаментальної народної творчості; традиція Косівської мальованої кераміки; Орьнек — кримськотатарський орнамент та знання про нього.

До списку нематеріальної культурної спадщини, яка потребує термінової охорони, внесено такі елементи, як козацькі пісні Дніпропетровщини й культура приготування українського борщу.