Київські активісти почали відновлювати дачу-пам’ятку в Пущі-Водиці — фото
Фото: Дмитро Перов

Київські активісти почали відновлювати унікальну дачу-пам’ятку архітектора Брадтмана у Пущі-Водиці. Про це повідомив співзасновник пам’яткоохоронного хабу "Цегла" Дмитро Перов.

Фото: Дмитро Перов
Фото: Дмитро Перов

Зазначається, що активісти вже розчистили територію від чагарнику й почали розбирати завали та розподіляти уламки на побутове сміття, невідновні рештки й елементи, що підлягають реставрації.

За словами Перова, дослідження пам’ятки показало, що дача складена, зокрема, з цегли Якова Бернера – відомого київського виробника цегли межі минулого та позаминулого століть.

Фото: Дмитро Перов
Фото: Дмитро Перов

Надалі активісти планують завершити розбір завалів і розпочати монтаж захисного накриття, що убезпечить пам’ятку від потрапляння атмосферних опадів та подальших руйнувань.

Фото: Дмитро Перов
Фото: Дмитро Перов

Дача була зведена на початку XX століття, за індивідуальним проєктом власника — Едуарда-Фердинанда Брадтмана. Рештки будівлі — це стіни із бруса, різьблене оздоблення, цегляний цоколь і вежа зі шпилем

  • 29 березня в історичній будівлі сталася пожежа. Її офіційні причини досі не встановлено. У листопаді 2020 року там фіксували щонайменше дві спроби підпалу, повідомляла ГО "Київська Пуща"
  • У травні петиція про відновлення та повернення в держвласність історичної садиби у Пущі-Водиці набрала необхідні 6000 голосів.
  • На початку червня комісія з питань культури Київради підтримала петицію про відновлення столітньої дачі.