Київрада підтримала демонтаж пам'ятника Пушкіну на Шулявці, але він має охоронний статус
Фото: Олег Слабоспицький/Facebook

Київрада підтримала петицію щодо демонтажу пам'ятника Олександру Пушкіну на проспекті Берестейському, 40, однак він все ще має охоронний статус.

За словами мера Києва Віталія Кличка, у травні 2023 року міська рада включила пам'ятник до переліку об’єктів, які відображають російські історичні та пропагандистські наративи й повинні бути усунені з міського простору.

Зазначено, що пам’ятник Пушкіну занесений до держреєстру як пам’ятка монументального мистецтва національного значення та має охоронний статус. Відповідно, рішення про демонтаж має ухвалювати Кабмін за поданням МКІП.

"Оскільки станом на сьогодні пам’ятник поету О. С. Пушкіну перебуває на обліку як пам’ятка національного значення, питання його демонтажу має вирішуватися у правовому полі відповідно до чинного законодавства у сфері охорони культурної спадщини", — йдеться у відповіді до петиції.

Наприкінці лютого 2023-го питання про демонтаж та перенесення пам’ятника Пушкіну розглядали на засіданні експертної ради Мінкульту з питань подолання наслідків русифікації, додав Кличко. Там підтримали демонтаж та перенесення пам’ятника до музею.