Контент зі шкідливою їжею в Instagram негативно впливає на психічне здоровʼя людей
Фото: Unsplash

Нове дослідження свідчить, що молодь, яка переглядала фото й відео зі шкідливою їжею в Instagram, відчувала тягу до нездорової їжі й негативний вплив на психічне здоров’я. Висновки опублікували в журналі Appetite, пише Healthline.

Науковці спостерігали за 63 учасниками у віці від 18 до 24 років. Їх розділили на дві групи. Одна – протягом 15 хвилин переглядала стандартну стрічку Instagram, а інша — стрічку із зображеннями шкідливої їжі.

Потім учасники відповіли на опитування, яке містило запитання про сприйняття свого тіла, настрій і тягу до їжі. Через 7 днів вони переглянули іншу стрічку Instagram і знову відповіли на запитання опитування.

Результати дослідження показали, що учасники, які постерігали за контентом зі шкідливою їжею, мали підвищену тягу до солоної та жирної їжі. Вони також відчували підвищене почуття стресу, смутку, виснаження та голоду. Водночас жодна стрічка Instagram не вплинула на сприйняття тіла.

"Постійний вплив реклами харчових продуктів у соціальних мережах, безсумнівно, може вплинути на наше сприйняття та стосунки з їжею. Побачивши свою улюблену знаменитість, яка насолоджується нездоровою їжею через платну рекламу, ви можете схилитися до вибору схожих страв", — зазначила доцентка кафедри нейронаук у Медичній школі Маунт-Сінай Ніколь Авена.

Зокрема, реклама часто розрахована на психологічний вплив на глядача. Візуальні підказки про їжу викликають реакцію дофаміну в зонах винагороди в мозку.

"Відомо, що фотографії їжі з високим вмістом жиру та цукру можуть активувати систему дофаміну в мозку, що викликає відчуття задоволення. Інтенсивність цієї реакції передбачає подальшу кількість споживання їжі. Повторне споживання нездорової їжі може вплинути на роботу мозку, що призведе до посилення тяги та збільшення споживання їжі", — додала професорка Єльської школи медицини Мірей Серлі.

Водночас дієтологиня-психіатриня Ума Найду зазначила, що важливо розуміти людські форми поведінки, які здебільшого походять від прагнення до виживання.  За її словами, коли людина бачить смачну їжу, привабливі речі та людей у соціальних мережах, тоді найбільш несвідомим інстинктом є бажання "бути схожими на них чи мати те саме". А якщо це важко, то розвиваються негативні почуття до людей із соцмереж або до себе.