Король маорі Нової Зеландії закликав надати китам юридичні права, щоб захистити тварин
Фото: Pexels

Король корінного народу маорі Нової Зеландії виступив із закликом надати китам такі ж юридичні права, як і людям, щоб захистити цей священний, але вразливий вид тварин. Про це повідомляє RawStory.

Тухейтіа Потатау те Вероверо VII заявив, що величні морські ссавці повинні отримати властиві людині права, такі як право на здорове навколишнє середовище, щоб сприяти відновленню їхньої популяції.

"Звук пісні наших предків став слабшим, а середовище проживання під загрозою, тому ми повинні діяти негайно", – сказав король Тухейтіа.

За словами короля, кити відіграють життєво важливу роль у здоров'ї всієї океанської екосистеми. Зменшення їхньої кількості порушує крихкий баланс, який підтримує все живе в морі.

Заява була розроблена спільно з вождем сусідніх Островів Кука Тревелом Ту Арікі. Вони заявили, що створення заповідної акваторії було б "вирішальним" кроком.

Кити є одними з найбільших ссавців на землі, сині кити мають розміри до 30,5 метра і важать до 200 тонн. Попри великий розмір, це не захищає тварин від вимирання.

За даними Всесвітнього фонду дикої природи, шість із 13 видів великих китів класифікуються як такі, що зникають, або вразливі.

У 2017 році Нова Зеландія прийняла закони, що надають правовий статус природним об'єктам, таким як річки та гори. Зокрема вулкан Таранакі та річка Вангануї розглядаються маорі як місця їхніх предків та мають духовне значення.