Лідер української спільноти бьорнерів розповів, що покажуть українці на Burning Man 2024
Фото: Бабин Яр

У 2024 році українські учасники знову візьмуть участь у фестивалі Burning Man у США. Як повідомив лідер української спільноти бьорнерів Ярослав Корець, Україну представлять дві інсталяції.

"Наша команда зробить репліку колодязя №3 з Бабиного Яру, який потрапив на історичне фото, із-за того що 13 березня 1961 року трапилася Куренівська трагедія", – розказав Ярослав.

Інсталяція буде називатися "По чому життя?" і буде розповідати, як тоталітарні режими не рахують людське життя.

Ярослав Корець
Ярослав Корець

— Для свого проєкту "По чому життя?" ви обрали тему Куренівської трагедії. Чому?

Наша артспільнота та табір на Burning Man мають назву Kurenivka, тож про Куренівську трагедію я знаю дуже давно. Вона безумовно входить в одну з непоодиноких темних сторінок історії нашого народу. І унікальність цієї трагедії, якщо можна так сказати, не в назві, а у тому, що вона має зв’язок ще з одним сакральним і трагічним місцем — Бабиним Яром.

Розповідаючи історії про Куренівську трагедію, про Бабин Яр в Америці, я хочу наголосити на тому, як українці страждають від авторитарних політичних режимів. Під час Куренівської трагедії загинули сотні, а може і тисячі киян, але насправді ніхто не знає, скільки їх було. Така була вартість цього життя.

Колодязь у Бабиному Яру
Колодязь у Бабиному Яру

Артпроєкт має назву "How much is …life?". Тож основний сенс інсталяції починається з цього філософського запитання. Його можна перекласти дослівно, але з англійською так не завжди працює. Треба розуміти, що зазвичай запит "how much" звучить від покупця до продавця. В цьому сенсі слово життя – "life" в такому запиті ніколи не стає поруч. Але саме таким чином я хочу поставити запитання. Я хочу, щоб глядач замислився про вартість життя, про ціну, яку платить Україна життями свого народу. Це нескінченно глибока тема.

— Знаю, що ви нині в пошуку людей у команду, разом із якою реалізовуватимете задум. Якою зараз ви уявляєте майбутню інсталяцію? Розміри, матеріали, а головне — зміст. Які вони?

Ми шукали в команду художника, який створить ілюстрації для анімації, але зараз команда вже зібрана. Для того, щоб реалізувати задум, ми вирішили зробити репліку колодязя №3 з Бабиного Яру — єдиного, що залишився в цьому місті після сходження пульпи на район Куренівки.

На ідею наштовхнуло фото з радянського архіву про Куренівську трагедію, яку нещодавно зацифрувала команда музею Бабин Яр. Тож, ми відтворимо цей колодязь, він буде побудований із відреставрованої деревини. Дно цієї криниці вночі буде використовуватися як екран, це буде своєрідний портал у трагічну історію України. Де можна буде побачити й московитів, і фашистів, і комуністів, які не цінують життя, які приходять на нашу землю, щоб забрати життя.

— На сайті Burning Man є два проєкти майбутніх українських інсталяцій: I'm fine Олексія Сая та ваша. Вони рівнозначні чи є якийсь головний і додатковий?

Це не дуже коректне запитання, бо не існує подібної ієрархії. Обидва проєкти роблять незалежні один від одної команди, зі своїм авторським баченням і шляхом реалізації. Можу лише сказати що моя місія полягає в тому, щоб якомога більше українського мистецтва побувало на Burning Man. Колись наш табір Куренівка привіз Олексія Сая на Burning Man, а тепер він робить уже третій проєкт у пустелі.

Тож користуючись нагодою, я хочу запросити українських художників на Burning Man у складі нашої творчої групи. Українським талантам ми готові надати грант на квиток і місце в таборі. Ми не можемо запропонувати реалізувати ваш проєкт цього року, бо це завжди потребує тривалого часу на підготовку. Але це чудовий шанс, щоб побачити все на власні очі, отримати досвід і почати готувати вже свій проєкт на наступний рік. Знаходьте мої контакти на офіційному сайті та напишіть мотиваційний лист, чому ви хочете поїхати з нами на Burning Man.