Люди, які добираються на роботу довше години, частіше страждають на депресію
Фото: Unsplash

Нове дослідження, опубліковане в Journal of Transport & Health, виявило зв'язок між довготривалими поїздками на роботу та поганим психічним здоров'ям.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Люди, які довго добираються до роботи, як правило, менш фізично активні, мають надмірну вагу, вживають більше алкоголю та, як наслідок, погано сплять.

Зокрема, нещодавнє дослідження показало, що забруднення повітря, яке спричиняють автівки, може підвищувати артеріальний тиск і призвести до довготривалих хронічних наслідків для серця та легенів водіїв і пасажирів.

Дослідницька група під керівництвом доктора Донг-Вук Лі, професора в університетській лікарні Інха виявила, що жителі Південної Кореї, які їздять на роботу довше години, на 16% частіше відчувають симптоми депресії, ніж ті, хто їздить на роботу менш як 30 хвилин.

Науковці проаналізували 23 415 працівників віком від 20 до 59 років і вивчили різні фактори, такі як стать, вік, рівень освіти, дохід, регіон, сімейний стан, наявність дітей, професія, тижнева тривалість роботи.

Учасники пройшли опитування, засноване на п’ятибальному індексі добробуту Всесвітньої організації охорони здоров’я, за яким дослідники оцінювали їхнє психічне здоров’я. Середній щоденний час поїздки становив 47 хвилин. Це дорівнює майже 4 годинам поїздки на тиждень, якщо люди працювали 5 днів.

"З меншою кількістю вільного часу людям може не вистачати часу, щоб зняти стрес і боротися з фізичною втомою за допомогою сну, хобі й інших видів діяльності. Вони також мають менше часу, щоб інвестувати в здоровий спосіб життя, зокрема в фізичні вправи", — додав Донг-Вук Лі.

Водночас згідно з дослідженням, чоловіки частіше мали симптоми депресії, якщо вони були самотні, не мали дітей або працювали понад 52 години на тиждень. Жінки, з іншого боку, були більш схильні до симптомів депресії, якщо вони мали кількох дітей (двох і більше) і працювали позмінно.

"Зменшення часу подорожі шляхом покращеного транспорту може забезпечити кращі умови для поїздок на роботу та покращити здоров’я пасажирів", — підсумували дослідники.