Лютий може побити безпрецедентну кількість теплових рекордів
Фото: Unsplash

Лютий може побити безпрецедентну кількість теплових рекордів через глобальне потепління та розвиток природного явища Ель-Ніньо, які підвищують температуру на суші та в океанах у всьому світі, пише The Guardian.

У найкоротшому місяці року сплеск потепління став настільки помітним, що кліматичні карти виходять на нову "територію", особливо температура поверхні моря, яка зросла до такої міри, що експерти-спостерігачі намагаються пояснити, як відбуваються ці зміни.

"Планета нагрівається прискореними темпами. Ми спостерігаємо швидке підвищення температури в океані — найбільшому резервуарі тепла в кліматі", — сказав Джоел Хірші, помічник керівника відділу моделювання морських систем в Національному океанографічному центрі Великої Британії.

За словами вченого з Берклі Зіка Гаусфазера, людство перебуває на тій траєкторії, щоб відчути найспекотніший лютий в історії після рекордно теплих січня, грудня, листопада, жовтня, вересня, серпня, липня, червня та травня.

Він додав, що зростання температури в останні тижні свідчить про те, що вона на 2 градуси вища за доіндустріальний рівень, хоча це може бути коротким впливом Ель-Ніньо.

"Я б сказав, що лютий 2024 року має всі можливості, щоб побити попередній рекорд, встановлений у 2016 році. Проте це ще не точно, оскільки погодні моделі показують, що глобальні температури знову знизяться наступного тижня", — каже Гаусфазер.

Перша половина лютого шокувала синоптиків. Максиміліано Еррера, який веде блог на тему "Екстремальні температури в усьому світі", описав сплеск тисяч теплових рекордів на метеорологічних станціях як "повне божевілля".

У першій половині лютого 140 країн побили місячні теплові рекорди. У Марокко 12 метеостанцій зареєстрували температуру понад 33,9°C, що є не лише національним рекордом для найспекотнішого зимового дня, а й на понад 5°C вище середнього показника для липня.

Фото: Climate Change Institute
Фото: Climate Change Institute

Кліматологи зазначають, що стрибки температури були очікуваними, але їх амплітуда стала несподіванкою.

Науковиця Франческа Гульєльмо розповіла, що сильний Ель-Ніньо спричинив підвищення температури. Однак це лише один із кількох факторів нагрівання, які працювали разом. Кожна додаткова тонна вуглекислого газу збільшує тиск на океани.

Ель-Ніньо зараз слабшає, що має знизити температуру в екваторіальній частині Тихого океану з кінця весни або початку літа. Якщо в цей час Північна Атлантика залишиться теплою, це може передвіщати інтенсивну активність ураганів, попереджають вчені.

Такі ризики збільшуватимуться з кожним роком, якщо не скоротити викиди вуглецю людиною та не зупинити вирубку лісів. "Уповільнення, зупинка або зміна траєкторії потепління, на якій ми перебуваємо, схоже на зміну курсу великого танкера. Результати не миттєві, але що швидше ми вживемо заходів, то легше нам буде уникнути проблем", — підсумовують фахівці.