Мартін Скорсезе отримає почесну нагороду Берлінського кінофестивалю
Фото: EPA

Американський режисер Мартін Скорсезе отримає почесного "Золотого ведмедя" на Берлінському кінофестивалі в лютому, повідомляє Variety.

Директори фестивалю Карло Чатріан та Маріетт Різенбек назвали режисера "неперевершеним взірцем для наслідування" для "кожного, хто вважає кіно мистецтвом формування історії, щоб вона була водночас абсолютно особистою та універсальною".

"Його фільми супроводжували нашу історію як глядачів і людей, його герої жили й росли всередині нас, його погляд на історію та людство допоміг нам зрозуміти й поставити під сумнів, хто ми є і звідки ми", — додали вони.

Крім того, дует директорів назвав його останній фільм "Вбивці квіткової повні" одним із найбільших досягнень Скорсезе.

Скорсезе має давню історію з Берлінським фестивалем — щонайменш п’ять фільмів режисера так чи інакше з’являлися на кінофестивалі. Крім того, ініціатива Скорсезе з реставрації та розповсюдження фільмів The Film Foundation також надала відреставровані версії кількох фільмів для розділу "Класика Берлінале".

Мартін Скорсезе — американський кінорежисер, сценарист, продюсер та історик кіно. Він є лауреатом премії Американського інституту кіномистецтва за внесок у кінематограф. Скорсезе є також лауреатом численних премій, серед яких "Оскар", "Золотий глобус", БАФТА та премія Гільдії кінорежисерів Америки.

Серед найзначніших його робіт "Таксист", "Шалений бик", "Славетні хлопці", в яких він працював із Робертом Де Ніро. Скорсезе здобув премію "Оскар" у категорії найкращого режисера за фільм "Відступники".