Матеріали, якими огорнута Тріумфальна арка в Парижі, перероблять для Олімпіади-2024
Photo: Benjamin Loyseau

Монументальну інсталяцію Христо Явашева і Жанни-Клод де Гієбон "Тріумфальна арка, загорнута" (L’Arc de Triomphe, Wrapped) перероблять для подальшого використання. Про це заявила пані мер Парижа Анн Ідальго, пише ArtNews.

Тканину та мотузки перероблять в конструкцію для навісів й наметів для великих заходів у Парижі, зокрема Олімпійських та Паралімпійських ігор 2024 року.

"Це дуже гарний приклад здатності світу мистецтва адаптуватися до кліматичних викликів", — додала міська голова.

Проєкт очолює екологічна організація Parley for the Oceans. Вона працюватиме над переробленням 25 000 квадратних метрів сріблясто-блакитної поліпропіленової тканини та 3000 метрів червоної поліпропіленової мотузки.

Фото: Parley for the Oceans
Фото: Parley for the Oceans

Засновник і виконавчий директор Parley for Oceans Сиріл Гуч вважає, що проєкт відображає "нову економіку, в якій шкідливі, токсичні та експлуататорські бізнес-практики є пережитком минулого".

Дерево та сталь у витворі мистецтва вже повторно використали теслярський кооператив Les Charpentiers de Paris та виробники сталі ArcelorMittal і Derichebourg Environnement, які займаються переробкою для муніципальних та місцевих органів влади.

Роботи Христо і Жанни-Клод часто монтувалися з наміром бути демонтованими та переробленими. Це включало конструкцію, що плаває, представлену на італійському озері Ізео, "The Floating Piers" (2014-2016). Пізніше німецька компанія з перероблювання сміття Al-tex з матеріалів інсталяції виготовила голчасту повсть, а також матеріал для кілець для верхової їзди.

Проєкт "L’Arc de Triomphe, Wrapped" створювали майже шість десятиліть. Христо разом з дружиною Жанною-Клод розробили відповідні креслення для інсталяції ще в 1962 році, але влада Парижа схвалила проєкт лише у 2017-му.

Монументальна інсталяція "Тріумфальна арка, загорнута" була завершена у 2021 році. Однак подружжя вже не встигли цього побачити. Христо Явашев помер у 2020 році, Жанна-Клод — у 2009-му.

Подружжя відоме тим, що обертало відомі памʼятки тканиною: наприклад, у 1995 році Христо разом з Жанною-Клод обернув тканиною німецький Рейхстаг. У 1972 році він зробив завісу в долині Колорадо.