Міноборони проти законопроєкту про цивільні партнерства. Реакція ЛГБТК+ військових
Фото: Міноборони

У Міноборони не підтримали законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства. Про це йдеться у пропозиціях міністерства, опублікованих на сайті уряду.

Зокрема, у відповіді Олексія Резнікова йдеться про те, що в Міноборони відсутні дані щодо "тисяч українських військовослужбовців, які не можуть офіційно оформити стосунки зі своїми партнерами".

Також у Міноборони вважають, що цей законопроєкт прирівнює реєстроване цивільне партнерство до шлюбу й суперечить статті 51 Конституції про те, що шлюб ґрунтується на вільній згоді чоловіка й жінки.

У зауваженнях до законопроєкту Міноборони також зазначає, що "стаття 13 має дещо дискримінаційні ознаки щодо інших військовослужбовців у мирний і воєнний час". Ця стаття передбачає, якщо військовослужбовець хоче подати заяву на реєстроване цивільне партнерство й не може бути присутнім на реєстрації, то реєстрацію можуть провести й без нього, за фактом заяви.

Висловили невдоволення у міністерстві й статтею 14 законопроєкту, яка пропонує наділити командирів (керівників) військовослужбовця правом складати та засвідчувати акт реєстрації цивільного партнерства у випадках, якщо один чи обидва реєстровані партнери є військовослужбовцями, а також скріплювати такий акт гербовою печаткою відповідного військового формування. У Міноборони кажуть, що це суперечить статуту внутрішньої служби ЗСУ й командир не має таких обов’язків.

Мін’юсту доручили до грудня 2023 року розробити й подати Кабміну проєкт щодо усунення дискримінаційних положень і запровадження інституту реєстрованого цивільного партнерства.

Військові ЛГБТК+ "вкрай занепокоєні" тим, що Міноборони "підтримує дискримінацію ЛГБТ+ військових в Україні".

У ГО кажуть, що їхня організація налічує 300 ЛГБТ+ військових, серед яких — 20 пар, і це лише ті, хто має активну соціальну позицію. Там вважають, що у лавах ЗСУ служить від 50 до 100 000 військових ЛГБТК+, які бояться відкриватися через гомофобію в українській армії.

Тому ГО просить Міноборони про двосторонню зустріч, щоб "бути почутими й почути". Зустріч готові провести онлайн чи офлайн і у будь-який зручний час.

Законопроєкт про цивільні партнерства зареєстрували у Верховній Раді у березні 2023 року. Реєстроване партнерство є альтернативою для тих пар, які не можуть або не бажають укладати шлюб. На початку квітня законопроєкт підтримав комітет молоді та спорту.