Музей природознавства у США прибере людські останки з експозиції – їх є понад 12 000
Фото: American Museum of Natural History

Американський музей природної історії у Нью-Йорку прибере з експозиції усі людські останки. Наразі у музеї виставлено приблизно 12 000 таких предметів, повідомляє The New York Times.

У колекції нью-йоркського музею перебувають останки 2200 корінних американців, які згідно з федеральним законом, ухваленим понад 30 років тому, мають бути репатрійовані нащадкам. Зазначається, що музей репатріював останки 1000 людей у ​​відповідь на цей закон.

Зокрема, у сховищах є "медична колекція", яка містить тіла 400 бідних ньюйоркців 1940-х років, чиї тіла спочатку тримали у медичних школах як навчальні посібники для розтину та інших цілей.

А також музей зберігає кістки пʼятьох дорослих темношкірих людей, яких викопали з манхеттенського кладовища для поневолених у 1903 році. Цвинтар, найімовірніше, датується колоніальними часами й був розкопаний під час будівництва в районі Верхнього Манхеттену.

На фотографії того часу зображені витягнуті із землі скелети. Робітники сформували піраміду з черепами.

Фото: The New York Times
Фото: The New York Times

Директор музею пояснив, що хоче прибрати останки з експозиції на знак поваги до загиблих, адже деякі з цих людей загинули через експлуатацію та насильство. Зокрема, у минулому вчені використовували людські останки для проведення досліджень, щоб виявити певну перевагу однієї групи над іншими.

"Люди, які вивчали євгеніку, були зацікавлені в тому, щоб зрозуміти анатомічні та поведінкові відмінності між певними групами. Сьогодні ми б розглядали ці підходи як науковий расизм. Але у той час вчені торгували людьми, як діти картками покемонів", — пояснила професорка антропології в Університеті Південної Кароліни Карліна Марія де ла Кова.

За словами офіційних осіб, останки людей, що зараз виставлені в Американському музеї природної історії, займають 12 вітрин і варіюються від скелетів до інструментів і намистин, виготовлених із людських кісток. Це повний скелет, показаний на реконструкції поховання воїна з Монголії приблизно у 1000 р. нашої ери, і тибетський фартух 19 століття з людських кісток.

Нові принципи, оголошені природничим музеєм, передбачають видалення людських останків з експозиції, покращення умов їхнього зберігання та збільшення ресурсів для визначення походження й ідентифікації останків.