Музика Моцарта діє як знеболювальне для новонароджених малюків – дослідження
Зображення: Mary Evans Picture Library

Дослідники виявили, що заспокійлива фонова музика композитора Вольфганга Амадея Моцарта під час медичних процедур може дещо полегшити ознаки болю у новонароджених, пише Science Alert.

Це перше дослідження такого роду. Його здійснила команда науковців з Університету Томаса Джефферсона у Філадельфії.

Вчені провели дослідження серед 100 немовлят у громадській лікарні в Бронксі, Нью-Йорк. Кожна дитина народилася доношеною, і під час випробування їй було близько двох днів.

Перед тим, як медичні працівники взяли кров за допомогою стандартної процедури уколу п’ятки, більш ніж половина немовлят протягом 20 хвилин слухали заспокійливу інструментальну колискову Моцарта. Водночас друга половина мовчки чекала.

Зазвичай, коли новонароджені мають пройти подібну процедуру, їм дають цукор. За дві хвилини до уколу всім немовлятам дали сахарозу, щоб трохи полегшити біль.

Колискова звучала під час уколу і продовжувалася приблизно п’ять хвилин після цього. Батькам заборонялося фізично обіймати своїх дітей під час дослідження.

Дослідники регулярно оцінювали біль немовлят, використовуючи як індикатори вираз обличчя, плач, дихання, рухи кінцівок і пильність. Науковці були в навушниках із шумозаглушенням, тому вони не знали, грає музика чи ні.

Зрештою, новонароджені, які слухали колискову Моцарта, показали "статистично та клінічно значуще" зниження балів за шкалою болю у новонароджених (NIPS).

Автори дослідження підсумовують, що "музичне втручання є легким, відтворюваним і недорогим інструментом для полегшення болю під час незначних процедур у здорових, доношених новонароджених".

Цей ефект може бути наслідком того, що музика відволікає дітей від болю. Однак попередні дослідження серед дорослих показали, що приємна музика полегшує біль більше, ніж сумна. А це означає, що відволікання не може повністю пояснити результати.

Можливо, "знеболювальний ефект" з'являється через темп, гармонії чи мелодії пісні, у яких є щось таке, що знеболює людський мозок, навіть якщо раніше вона чула дуже мало музики, кажуть науковці.

Вчені, які працювали над цим дослідженням, хочуть ще виявити, чи батьківські голоси мають такий самий заспокійливий ефект, як і музика Моцарта.