На активіста відкрили кримінальне провадження за перешкоджання незаконній надбудові
Фото: Дмитро Перов / Facebook

На київського активіста Дмитра Перова відкрили кримінальне провадження за перешкоджання незаконній надбудові історичної памʼятки — будинку Замкова 1899 року. Про це активіст повідомив на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, про відкрите провадження активісту повідомив адвокат забудовника. На думку власників будівлі, активіст свідомо маніпулює фактами щодо історичної цінності будинку з метою перешкодити законному будівництву, кажуть у пам'яткоохоронному хабі "Цегла".

Будинок Замкова, якому цьогоріч виповниться 125 років, мав статус пам'ятки історії, однак був позбавлений його за ініціативи Мінкульту, тепер на фасаді будівлі розмістили напис "реконструкція". У 2023 році в садибі зняли оригінальні перекриття кінця XIX століття, а наприкінці грудня почали зводити надбудову. Зокрема, 20 грудня 2023 року земельна комісія порадила міськраді передати ділянку з будинком під будівництво торгово-розважального комплексу.

За фактом спорудження незаконної надбудови було відкрито кримінальне провадження. "Однак, ані поліція, ані прокуратура зупинити роботи на обʼєкті допоки так і не змогли", — пишуть у "Цеглі". 

Наразі Перов закликає підписати петицію щодо повернення будівлі статусу пам'ятки, аби зберегти історичну будівлю від руйнування.

Будинок Замкова був збудований 1899 року на замовлення адвоката Окружного суду Київської губернії Семена Григоровича Замкова у стилі стриманого класицизму. У радянський період тут було комунальне житло, а вже в часи незалежності — комерційні приміщення та архів суду.