На Черкащині відновили двохсотлітній вітряк
Фото: Суспільне Черкаси/ Тетяна Рева

У Звенигородському районі Черкаської області відновили двохсотлітній вітряк. До робіт залучили майстрів, які володіють давніми знаннями відновлення млинів, повідомили в Суспільному.

Вітряку також повернули крила, які пошкодив буревій. Щоб змайструвати потрібні вітрила, знадобилися особливі знання. Майстри втілили перший етап реконструкції, надалі планують, аби двохсотлітній вітряк запрацював. На відновлення вітрил млина спрямували 300 000 гривень, які надав благодійний фонд.

Цей вітряк уже два століття височіє на межі трьох сіл. Залишився один вцілілий із 28, розповіла директорка Національного заповідника "Батьківщина Тараса Шевченка" Людмила Шевченко.

"Неподалік урочище Гупалівщина, про яке згадав Тарас Григорович у своїй поемі "Гайдамаки". Тут він пас ягнята за селом. Власне, це стежки та місце дитинства Кобзаря", — додала Людмила Шевченко.

Колись це місце збирало десятки людей, тут було чути як розмови сільських жителів, так і ділові бесіди. "Ділові зустрічі, укладання певних угод. Привозили зерно на мелення, і 10 відсотків із зерна брав мельник. Така була економічна політика", – зазначив керівник громадської організації "Екологічний рух Черкащини" Вадим Льошенко.