На фестивалі російського кіно показують "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова
Кадр з фільму Сергія Параджанова

На фестивалі російського кіно, який проводиться вже десятий рік у Франції з 7 до 17 березня, показують стрічку Сергія Параджанова "Тіні забутих предків", зняту за мотивами повісті Михайла Коцюбинського. Про це свідчить афіша на сайті кінофестивалю.

Фільм Параджанова вже було представлено в межах фестивалю 10 березня в кінотеатрі Le Balzac.

"Це перший шедевр Сергія Параджанова. Ось він, радянський плавильний котел у найкращому вигляді. Немає нічого кращого, ніж вірменин із Грузії, навчений у Москві, щоб відродити зниклий український світ", — зазначено в афіші.

Посольство України у Франції вже відреагувало на черговий випадок привласнення української культурної спадщини організаторами фестивалю та звернулося до Міністерства культури з проханням розібратися з ситуацією та відновити справедливість.

"Культура продовжує цинічно використовуватися для легітимізації російської агресії. Відомо, що роками цей фестиваль "російського фільму" спирався на підтримку російської влади. Очевидно, що, попри формальну зміну акцентів організаторами, їх методи багато в чому залишаються незмінними", — повідомляють на сайті Укрінформу.

Фестиваль російського кіно проводиться у двох французьких містах — Парижі та Таверні, де показують фільми, зняті як у часи СРСР, так і сучасні стрічки. Також на фестивалі демонструють і документальні фільми про Росію.