На фестивалі Ukraine on Film у Брюсселі представлять п’ять українських фільмів
Кадр із фільму: "Ми не згаснемо"

У Брюсселі в кінотеатрі Galeries відбудеться фестиваль Ukraine on Film, на якому представлять п’ять українських найбільш резонансних фільмів. Захід буде проходити з 9 до 12 травня.

На традиційному показі творів українського кінематографа, представлять п’ять стрічок від найбільш резонансних сучасних картин до відреставрованої кінокласики. Серед них:

Кадр з фільму:
Кадр з фільму:
  • "20 днів у Маріуполі" — документальний фільм, який отримав премію "Оскар". Стрічку створили члени команди Associated Press, які стали останніми міжнародними журналістами в оточеному Маріуполі: Мстислав Чернов, Євген Малолєтка та Василиса Степаненко.
Кадр з фільму:
Кадр з фільму:
  • "Мирні люди" — документальна стрічка режисерки Оксани Карпович. Фільм демонструє спричинені російським вторгненням руйнування в Україні, аудіоряд складають шокувальні й позбавлені людяності телефонні розмови між російськими військовими та їхніми близькими — записи перехоплених українськими спецслужбами дзвінків.
Кадр з фільму: "Ми не згаснемо"
Кадр з фільму: "Ми не згаснемо"
  • "Ми не згаснемо" — фільм Аліси Коваленко, учасниці торішнього Берлінале та призерки фестивалю Docudays UA. Це фільм про прифронтове життя підлітків Донбасу, які отримують можливість відкрити для себе інший світ поза війною і вирушити в експедицію в Гімалаї.
Кадр з фільму: "Ля Палісіада"
Кадр з фільму: "Ля Палісіада"
  • "Ля Палісіада" — дебютний фільм Філіпа Сотниченка. Події стрічки розгортаються в Україні з 1996 року. У фільмі розповідається, як за 5 місяців до мораторію на смертну кару двоє старих друзів, детектив міліції та судовий психіатр, розслідують убивство свого колеги.
Кадр з фільму: "Тіні забутих предків"
Кадр з фільму: "Тіні забутих предків"
  • "Тіні забутих предків" — режисера Сергія Параджанова. Події картини розгортаються на Гуцульщині, довкола закоханих Марічки й Івана з двох ворожих родин. Показ присвячено 100-річчю режисера, який створив один із головних фільмів, з яким асоціюється український кінематограф.

Фестиваль Ukraine on Film започаткували у 2016 році у столиці Європейського Союзу, Брюсселі. Востаннє покази проходили в межах фестивалю BRIDGES. East of West Film Days у лютому 2023 року. Фестиваль проводять кінокомпанія "Артхаус Трафік", Товариство Українців у Бельгії й Український інститут.