На Харківщині 100-річну хату-мазанку перетворили на громадський простір – фото
Фото: Наталія Момот

У селі Чернещина на Харківщині відреставрували закинуту 100-річну хату-мазанку та облаштували там громадський простір, повідомили в ГО "Культурний діалог".

Оновлену мазанку можна використовувати як коворкінг, мітингрум, лекторій, інтерактивний театр, конференц-хол, залу для подій і вечірок, дитячу студію, кінотеатр, освітній простір тощо. У команді кажуть, що коли у селі всього 300 людей, тому дуже важливо, щоб все було максимально універсально.

"Але з зображеннями такої універсальності — вже закономірна столітня проблема. Я, як архітектор, під час своїх лекцій, вже затер до дірок картину українського генія Іллі Ріпина "Вечорниці", де яскраво показано, що сільська хата може бути клубом на три-чотири", — зазначив ініціатор проєкту Олександр Столовий.

Фото: Наталія Момот
Фото: Наталія Момот

Ще в процесі відновлення в хаті проводили майстер-класи, під час яких місцеві майстри ділилися традиційними знаннями. Зокрема, під час навчання молодь заохочували до роздумів, як поєднання традиційних та сучасних знань й можливостей можуть сприяти сталому розвитку громади.

Фото: Наталія Момот
Фото: Наталія Момот

Роботи провели в межах проєкту зі створення громадських центрів у десяти громадах різних регіонів, який фінансують Cedos і Western NIS Enterprise Fund.

Мазанка — хата, зроблена з глини, сирцевої цегли чи хмизу, обмазаного глиною, замішаною на гною або будь-якій іншій органічній речовині. Стіни надалі покривалися побілкою на вапні.

Такі хати поширені на території степової й лісостепової України через невелику кількість деревини для будівництва. Такий тип хати отримав назву "мазанка" від слова мазати (тинькувати глиняним розчином).

Фото: Наталія Момот
Фото: Наталія Момот
Фото: Наталія Момот
Фото: Наталія Момот