На Київщині створили віртуальні 3D-тури та аудіогіди – тепер подорожувати можна онлайн
Фото: Мандруй Київщиною

В Київські області створили 3D-тури та аудіогіди для віртуальних подорожей визначними місцями регіону під час війни. Про це повідомила директорка Департаменту культури та туризму КОВА Анна Куценко.

На сьогодні вже створено 10 3D-турів, які знаходяться на туристичному порталі "Мандруй Київщиною".

В ОВА зазначають, що віртуальні тури регіоном дозволяють, не виходячи з дому, бомбосховища або перебуваючи за кордоном, потрапити до музею, відвідати видатні історичні місця й мальовничі туристичні локації Київщини.

Серед доступних турів — мандрівка Чорнобильською зоною відчуження, яка зараз заборонена для відвідування. Також через заборону сплавів Дніпром можна віртуально відвідати затоплену Спасо-Преображенську церкву в селі Гусинці.

Зокрема, віртуально можна ознайомитися з наслідками військової агресії у розділі "VR-музей пам’яті війни". Відвідувачі мають змогу потрапити в реалії війни в Ірпені, Бучі, Гостомелі, Горенці та інших понищених населених пунктах Київщини. Також на порталі розміщені 3D-моделі робіт британського художника Бенксі.

"Такі віртуальні тури не лише інформують та ознайомлюють із відкритими локаціями, але й тимчасово недоступними. Вони дають змогу розширити межі візуального ознайомлення з об’єктами екскурсійно-туристського показу", — йдеться у повідомлені.

Окрім цього, такі тури мають інклюзивну мету. Водночас 3D-тури допомагають відволіктися і перезавантажитися, що має велике значення у психологічній реабілітації для підтримки ментального здоров’я людини, кажуть у Департаменті.