На площі Ринок у Львові відшліфують бруківку задля безпеки людей з інвалідністю
Фото: Роман Балук

З 18 жовтня з площі Ринок у центрі Львова почнуть знімати бруківку. Її відшліфують, вирівняють і повернуть на місце, повідомив міський голова Андрій Садовий.

Це робиться для того, щоб люди з інвалідністю відчували себе вільно та безпечно на вулицях Львова. Розпочнуть роботи з фасадної сторони Ратуші, а потім комунальники візьмуться за інші сторони.

"Я неодноразово був свідком, коли люди на кріслах колісних пересувалися площею Ринок по нашій бруківці, а мені просто було соромно, тому що це була мука. Так само людина, яка йде на милицях і стане на нерівність, — це викликає шалені проблеми", — зазначив Садовий.

Облаштування "доріжок доступності" відбуватиметься на окремих ділянках. Вони будуть розташовані без розривів по усій площі, включно з переходами через трамвайні колії та безбар’єрним входом в Ратушу. Це буде єдина мережа доступних смуг на площі Ринок.

В Управлінні архітектури та урбаністики зазначили: з огляду на норми інклюзивності, доріжки будуть завширшки 1,5–1,8 м, а загальна їх площа складе 1700 кв. м. Та запевняють, що втручання в інфраструктуру будуть мінімальними: частину наявної мозаїки в межах цих смуг лише замінять гладкою гранітною плиткою. А чорна історична базальтова мозаїка залишиться — її перемостять в контексті смуг, що спрямовують.

Перший етап оновлення площі Ринок триватиме до кінця року. Усі роботи виконуватимуться за кошти українських та іноземних благодійників.

"Якщо в когось є сумніви, що це потрібно робити, то прошу спробувати проїхати вулицями з дитячим візком або кріслом колісним. Все стане зрозумілим", — додав мер Львова, реагуючи на негативні коментарі в соцмережах.