На три великі компанії поскаржилися через фразу "100% перероблено" — вважають це брехнею
Фото: Maria Mendiola

Європейська організація споживачів (BEUC) подала скаргу до Європейської комісії на Coca-Cola, Danone і Nestle за фразу "100% перероблено", бо вважають її неправдивою, повідомляє The Guardian.

BEUC заявило, що твердження трьох великих компаній про те, що їхні пляшки для води "на 100% придатні для перероблювання" або "на 100% перероблені" є оманливими. Оскільки на практиці показники перероблювання набагато нижчі, а також пляшки містять предмети, наприклад, етикетку та кришечку, які неможливо виготовити з переробленого матеріалу.

Група прав споживачів, яка представляє національні групи у всій Європі, також заявила, що зелені зображення на пляшках створюють "хибне уявлення" про екологічну нейтральність. 

Немає гарантії, що пластикова пляшка з водою буде перероблена, сказала Урсула Пахл, заступниця генерального директора BEUC. "Це зелене відмивання має припинитися", — додала вона.

Зазначається, що розв'язання проблеми не залежить лише від компаній чи споживачів. На це також впливають системи, які збирають, сортують і переробляють пляшки, технологічні обмеження та правила щодо матеріалів для пакування їжі та напоїв.

Пляшки для води є однією з найбільших причин пластикового забруднення європейських пляжів. Пересічний європеєць випиває близько 118 літрів бутельованої води на рік. Згідно з BEUC, 97% води вживається з пластикових пляшок.

На думку Рози Прітчард, юристки з питань пластику в ClientEarth, важливо, щоб компанії не представляли перероблювання як панацею від пластикової кризи, а зосередили зусилля на скороченні використання пластику в джерелі його походження.

У своїй заяві компанія Danone зазначила: "Ми твердо віримо в циклічність використання упаковки — і будемо продовжувати інвестувати та очолювати кампанію з покращення інфраструктури збору та перероблювання разом із нашими партнерами".

У Coca-Cola сказали: "Ми працюємо над тим, щоб зменшити кількість пластикового упаковування, яке ми використовуємо, а також інвестуємо у збір та перероблювання еквівалентної кількості упаковки. На нашій упаковці ми розміщуємо лише ті повідомлення, які можуть бути підтверджені, з чітким відображенням будь-яких відповідних вимог".