На Вінниччині кількість випадків захворювання на гепатит А зросла до 247
Фото: Вінницька ОВА

У Вінницькій області за добу підтвердили 15 випадків гепатиту A. Кількість випадків захворювання зросла до 262. Про це повідомила пресслужба Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Зазначається, що станом на 1 листопада зафіксовано вже 262 випадки захворювання на вірусний гепатит A, зокрема 15 — за минулу добу. З них лабораторно підтверджені 219 випадків. Сім госпіталізованих мають підозру на гепатит A. 

Попри зростання загальної кількості хворих, число госпіталізованих пацієнтів поступово зменшується. Так, зараз у медустановах області перебувають 111 пацієнтів. 87 пацієнтів вже виписали, серед них — 15 дітей.

Фото: Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб
Фото: Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб

"Стан усіх пацієнтів середнього ступеня важкості. Один пацієнт у нас залишається важким, його стан стабільний. На сьогодні у нас вже вакциновано 117 медиків та 8 контактних осіб з 12 сімей, де були зафіксовані вогнища хвороб. Тобто у цих родинах захворювання виявили у кількох людей", — зауважила заступниця директорки профільного департаменту Тетяна Бондаренко.

Перший спалах гепатиту A у Вінницькій області був зареєстрований 16 жовтня.

Гепатит A, більш відомий як "хвороба Боткіна", це запальне інфекційне захворювання печінки харчового походження. Інфікування відбувається переважно через споживання забрудненої їжі, брудної води або під час близького контакту з хворим. В окремих випадках гепатит A спричиняє ураження печінки, нирок, підшлункової залози, болі в суглобах і призводить до летальних випадків.

Інкубаційний період вірусного гепатиту A зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця.

У МОЗ наголошують, що важливо пам'ятати про профілактику гепатиту A:

  • дотримуватися гігієни під час приготування їжі, мити овочі та фрукти;
  • не використовувати воду з неперевірених джерел;
  • будь-яку небутельовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням;
  • крім того, варто не забувати про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям.