У Вінниці через спалах гепатиту A школярів переводять на онлайн-навчання
Фото: Вінницька ОВА

З понеділка, 30 жовтня, У Вінниці через спалах гепатиту A школярів переводять на онлайн-навчання, повідомляє міська рада. Вже госпіталізували 141 пацієнта.

"Таке рішення пов’язане зі стрімким зростанням кількості хворих на гепатит A в нашій громаді. Отож, на найближчий період ініціювали онлайн-навчання, адже здоров'я та безпека вінничан — важливі", —  зазначила директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко.

Кількість постраждалих від спалаху вірусного гепатиту A у Вінниці зростає. Загалом, за медичною допомогою звернувся 141 пацієнт. У 82 підтверджено діагноз гострий вірусний гепатит A. 5 пацієнтів виписали. Решта — перебувають під наглядом лікарів у медзакладах міста Вінниця й області. Джерело інфікування ще не встановлено.

"Триває епідеміологічне розслідування та всі необхідні обстеження. Комплексно вже маємо результати понад 150 проб із навколишнього середовища, додатково проводяться перевірки стихійних ринків і води", — кажуть у МОЗ.

Гепатит A, більш відомий як "хвороба Боткіна", це запальне інфекційне захворювання печінки харчового походження. Інфікування відбувається переважно через споживання забрудненої їжі, брудної води або під час близького контакту з хворим. В окремих випадках гепатит A спричиняє ураження печінки, нирок, підшлункової залози, болі в суглобах і призводить до летальних випадків.

Інкубаційний період вірусного гепатиту A зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця.

У МОЗ наголошують, що важливо пам'ятати про профілактику гепатиту A:

  • дотримуватися гігієни під час приготування їжі, овочі і фрукти;
  • не використовувати воду з неперевірених джерел;
  • будь-яку не бутельовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням;
  • крім того, варто не забувати про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям. 

Ці дії допоможуть уникнути та запобігти зараженню.