Науковці виявили, чи можна годувати собак сирим мʼясом
Фото: Unsplash

Науковці з Бристольського університету виявили, що годування собак сирим м'ясом може бути небезпечним через можливість зараження тварин кишковою паличкою.

Дослідження 600 здорових домашніх собак дало змогу вченим знайти тісний зв'язок між годуванням собак сирим м'ясом і випорожненнями бактерій Escherichia coli (кишкової палички), які стійкі до антибіотика широкого спектра дії ципрофлоксацину. 

Науковці провели аналіз собачих фекалій, а також попросили власників собак пройти опитування щодо харчування тварин і місць їхніх прогулянок. Виявилося, що лише вживання сирого м'яса собаками є значним фактором ризику виділення стійкої до антибіотиків кишкової палички.

Крім того, штами кишкової палички, які найчастіше виявляли у сільських собак, збігалися з тими, які також зустрічаються у великої рогатої худоби. У містах собаки частіше мали штами, які виявляли й у людей, що свідчить про складніше поєднання шляхів зараження.

"Сире м'ясо, незалежно від того, призначене воно для споживання людиною після приготування або продається як сирий корм для собак, ймовірно, буде забруднене стійкою до антибіотиків кишковою паличкою. Приготування їжі вбиває бактерії, а хороша гігієна рук знижує безпосередній ризик потрапляння бактерій в кишківник людини", — зазначив  автор дослідження Метью Авісон.

За його словами, вибір годувати собаку сирим м'ясом означає, що господарі також взаємодіятимуть з домашньою твариною, яка виділяє стійку кишкову паличку.

Дослідники вважають, що власникам собак не варто годувати тварин сирим м'ясом, а фермерам потрібно вжити заходів зі скорочення використання антибіотиків на фермах, де виробляються корми для собак, адже це підвищує стійкість бактерій до ліків.

Кишкова паличка є частиною здорового мікробіому кишківника людини й тварини. Хоча більшість штамів нешкідливі, деякі можуть викликати проблеми, особливо у людей з ослабленою імунною системою. Коли виникає зараження, то це може становити небезпеку для життя і потребує термінового лікування антибіотиками. Якщо на кишкову паличку не впливають антибіотики, то інфекції стає важче лікувати.