Науковці виявили, який фактор збільшує ризик серцевих захворювань у жінок на 75%
Фото: Unsplash

Нове дослідження виявило, що нерегулярний сон з частими прокиданнями протягом ночі може збільшити ризик інсульту, серцевого нападу та інфаркту міокарда у жінок в середньому віці. Результати опублікували в журналі Circulation, пише Healthline.

Дослідники оцінили звички сну та стан здоров’я у 2964 жінок від 42 до 52 років. Учасниці були в пременопаузі, не застосовували гормональну терапію і не мали серцевих захворювань.

Протягом 22 років жінки пройшли 16 візитів, під час яких вони заповнили анкети щодо своїх звичок сну, симптомів безсоння й тривалості сну. Учасниці також розповідали про психічне здоров’я та вазомоторні симптоми.

Науковці використали групове моделювання траєкторії, щоб відобразити моделі сну (безсоння та тривалість сну). Згодом вони застосували моделі пропорційних ризиків Кокса, щоб перевірити, як ці траєкторії сну пов’язані з серцево-судинними захворюваннями, враховуючи різні фактори: місце проживання, вік, раса, освіта та фактори ризику серцево-судинних захворювань.

Приблизно кожна четверта жінка регулярно відчувала симптоми безсоння, а саме проблеми з засипанням, пробудження вночі або пробудження раніше запланованого часу. Водночас 14% часто мали справу з короткою тривалістю сну (приблизно 5 годин), а близько 7% повідомили про звичні симптоми безсоння та короткий сон.

Дослідники виявили, що ті, хто мав хронічні симптоми безсоння, так само як і жінки, які регулярно спали менш як п'ять годин на добу, мали вищий ризик серцевих захворювань. А люди, які постійно мали сильні симптоми безсоння та спали менш як п'ять годин на добу, мали на 75% вищий ризик серцево-судинних захворювань.

"Поганий сон, ймовірно, негативно впливає на здоров’я серця через комбінацію механізмів, таких як підвищення активності симпатичної нервової системи, порушення регуляції активності вегетативної нервової системи та посилення системного запалення", — сказав кардіолог доктор Чен-Хан Чен.

Зокрема, погана якість сну пов'язана з підвищеним ризиком гіпертонії та інсулінорезистентності, обох факторів ризику серцевих захворювань. Крім того, багато людей з безсонням також мають апное уві сні — тимчасове припинення дихальних рухів під час сну, яке є відомим фактором ризику серцевих захворювань.