Вчені виявили, яка їжа пов'язана з ризиками розвитку хвороби Альцгеймера
Фото: Unsplash

Науковці з Університету Бонда та Університету Гріффіта в Австралії виявили зв’язок між хворобою Альцгеймера та щоденним споживанням м’ясних і оброблених продуктів, таких як гамбургери та піца. Результати дослідження опублікували в Journal of Alzheimer's Disease.

Дослідники порівняли харчові звички 108 австралійців із хворобою Альцгеймера з 330 представниками здорової контрольної групи. Таким чином вчені хотіли визначити, які фактори способу життя можуть зменшити ризик розвитку хвороби.

Загалом пацієнти з хворобою Альцгеймера, як правило, дотримувалися дієти, багатої на "перероблені продукти та м’ясні продукти". Їжа, яку вони регулярно вживали, включала яловичину, м’ясні пироги, ковбаси, шинку, гамбургери та піцу.

Зокрема, люди з хворобою Альцгеймера їли менше фруктів та овочів, а також споживали менше червоного і білого вина порівняно зі здоровою групою. Це більш вагомий доказ для встановлення зв’язку між дієтою та ризиком деменції, кажуть науковці.

"Розвиток хвороби Альцгеймера в мозку починається в середньому віці, і її наслідки можна пояснити неконтрольованим способом життя з молодшого віку", — зазначив біостатист Тахера Ахмед з Університету Бонда.

Щобільше, занадто оброблена їжа також певним чином впливає на зниження когнітивних функцій у деяких людей. У цих продуктах, як правило, менше поживних речовин і клітковини та більше вмісту речовин, які краще вживати в помірних кількостях – цукру, жиру та солі.

"Такі харчові звички впливають на здоров’я мозку та спричиняють судинні проблеми й ожиріння, підкреслюючи взаємозв’язок цих проблем зі здоров’ям", — каже Ахмед.

В Австралії 1 людина з 10 старших за 65 років страждає на хворобу Альцгеймера, найпоширеніший тип деменції. Якщо вченим вдасться визначити фактори, які можуть знизити ризик деменції, ці цифри поступово покращаться.

За словами дослідника, підвищення обізнаності серед молоді про переваги споживання зелені, органічних продуктів та їжі домашнього приготування має важливе значення, на відміну від регулярного вживання шкідливої ​​або обробленої їжі.