Необхідно 750 років для оновлення фондів публічних бібліотек: дослідження УІК
Фото: Unsplash

Майже половина територіальних громад в Україні не виділяли кошти на поповнення бібліотечних фондів протягом двох років. Найменше фінансування виділяли громади Чернівецької та Закарпатської областей. Про це у власному дослідження повідомляє Український інститут книги.

Інститут книги надіслав 1154 запити до громад, де немає бойових дій, і зібрав інформацію про закупівлі для поповнення бібліотечних фондів публічних бібліотек за 2023 рік, а також заплановані закупівлі на 2024 рік. Зрештою було отримано 800 відповідей.

За результатами опитування, загалом у 2023 році більшість громад виділила кошти на бібліотечні закупівлі — 52,75%. Загальна сума цих закупівель склала понад 30 мільйонів гривень. На цю суму можна було купити близько 130 тисяч примірників книжок.

Інфографіка: Український інститут книги
Інфографіка: Український інститут книги

У 2024 році 42,25% громад виділили кошти на закупівлю книг. Це 26,5 мільйона гривень, які складають приблизно 70 — 80 тисяч закуплених примірників.

Також за результатами дослідження було виявлено, що приблизно половина громад по всій Україні (47%) протягом двох років не виділяла кошти на поповнення бібліотечних фондів. Найбільше таких виявлено в Чернівецькій та Закарпатській областях (по 77%), а найменше — у Львівській області (20%).

"За результатами моніторингу, у 2023 році майже 53% громад оновлювали фонди публічних бібліотек, 47% не оновлювали. Цього року навпаки: 42% планують оновлювати, а понад 57% — ні. Це означає те, що і раніше відбувалося: ні центральна влада, ні керівники місцевих громад, не приділяють достатньо уваги бібліотекам. У деяких громадах хоча б щось виділяється, але решта не вважає це доцільним і потрібним витрачанням коштів", – зазначає директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

За словами Олександри, половина фондів публічних бібліотек фізично зношені й морально застарілі. Адже там книги видані 30-40-50-70 років тому. Велика частина цих книжок походять із Росії, написані російською мовою, тож, на думку очільниці УІК, влада повинна потурбуватися про те, щоб бібліотеки отримували достатню кількість нових книжок українською мовою від українських авторів чи перекладів вартісних іноземних книжок.

"При нинішньому рівні цін на книжки не кожна людина в Україні може собі це дозволити. Тому забезпечити доступ українців до книжок — це важливе завдання української держави", – додає Олександра Коваль.

З розрахунку на одного мешканця обсяг фінансування був найкращим в Київській області, де припало 2,67 гривні на кожного мешканця тих громад, де відбулися закупівлі. Це 1,07 книги на сто мешканців. По 33 копійки дісталося жителям Буковини, це 0,13 книги на сто людей. В Одеській області — 94 копійки (0,37 книги), у Сумській — 1,22 гривні (0,49 книги), у Чернігівській — 1,38 гривні (0,55 книги).

Інфографіка: Український інститут книги
Інфографіка: Український інститут книги

Український інститут книги закликає покращити ситуацію з закупівлями книг для публічних бібліотек за допомогою повернення державної програми поповнення фондів бібліотек. При цьому держава має закупати 2 мільйони нових книжок щорічно.

Інфографіка: Український інститут книги
Інфографіка: Український інститут книги

"Якщо взяти до уваги дані Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого, що у фондах публічних бібліотек зберігається близько 150 млн примірників, за умови збереження теперішнього рівня фінансування (30 млн грн на рік) на оновлення цих фондів знадобиться 750 років", – повідомляє інститут книги.

За даними УІК, якщо збільшити фінансування в 10 разів (до 300 млн грн на рік), то можна вкластись у 75 років, а якщо виділяти сукупно в усіх тергромадах 3 млрд грн, або ж 1,5 млрд у громадах і 1,5 млрд з державного бюджету, то на оновлення фондів буде витрачено лише 7,5 років.

Також директорка інституту книги заявляє, для того, щоб оновлювались фонди бібліотек потрібно півтора мільярда на рік з державного і місцевого бюджетів, які будуть витрачатись виключно на книги.

"Якби вдалося такі кошти віднайти і купувати книжки, тоді теж було б можливо робити заклики до громадян, щоб вони поділилися своїми книжками і своїми грошима взяли посильну участь у поповненні бібліотечного фонду. Бо якщо ми будемо зараз апелювати тільки до громадян, аби вони віддавали свої книжки, то ми так проблему бібліотек не вирішимо", – каже Олександра.