"Немає культурної цінності" — владу Рівного критикують за демонтаж стели з мозаїкою
Фото: Рівненська міська рада

У Рівному демонтували радянську стелу з мозаїкою, що зображувала дві жіночі фігури в національному одязі. Про це повідомив автор спільноти Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов.

Фото: Рівненська міськрада
Фото: Рівненська міськрада

Демонтаж мозаїки в Ukrainian Modernism назвали "черговим випадком кричущого вандалізму" і спробою чиновників "заробити легкі політичні бали".

"Якщо комусь дві українки в національному вбранні здалися маркером радянської епохи, то в мене до цих людей багато питань.. і порада їхати на Москву ... Такі дії рівненської влади — на руку ворогу, ціль якого — знищити нашу націю і культуру", — йдеться у повідомленні.

За словами Соловйова, на стелі були зображені жінки у національному вбранні Галичини й Наддніпрянщини.

У міськраді стверджують, що ця стела "не несе в собі жодної художньої чи культурної цінності й не є об’єктом культурної спадщини", а є "штамповкою радянського періоду, яка виготовлена конвеєрним способом".

Зокрема, у міськраді кажуть, що на стелі були зображені українка й росіянка у стилізованих костюмах. Позаду жіночих постатей було розміщено герб української радянської соціалістичної республіки.

Стела до того, як із неї прибрали герб УРСР. Фото: Рівненська міськрада
Стела до того, як із неї прибрали герб УРСР. Фото: Рівненська міськрада

"Подібні стели використовували як агітацію й пропаганду того часу. Тому зараз у місті їй точно не місце", — кажуть у мерії.

Зараз стела перебуває на збереженні одного з комунальних підприємств Рівного. Вона може стати частиною музею тоталітарного режиму, який думають облаштувати на Пагорбі Слави.