Новозеландське радіо звільнило редактора, який додав проросійські наративи до новин
Фото: RNZ

Національний мовник "Радіо Нової Зеландії" (RNZ) звільнив працівника, який вносив проросійські тези в новини про війну Росії в Україні. Про це йдеться в офіційній заяві RNZ.

Під час перевірки було виявлено 36 статей, що були неправильно відредаговані, серед них є матеріали про Ізраїль, Сирію, Тайвань та Китай. RNZ продовжує перевірку публікацій, над якими звільнений редактор працював упродовж п'яти років.

Зазначається, що незалежна комісія почала розслідування редакційної політики та процесів новозеландського радіо RNZ.

Питання набуло розголосу після внесення змін до статті Reuters від 8 червня про використання слова "війна" в Росії. Тоді стало відомо, що щонайменше 16 опублікованих матеріалів, які були надані BBC і Reuters про Україну, були відредаговані таким чином, щоб просувати проросійську пропаганду.

Так, наприклад, революцію на Майдані журналіст називав "державний переворот", в іншій новині було додано про стурбованість Росії щодо "неонацизму в Україні".

Національна телерадіокомпанія Нової Зеландії (RNZ) — це національна радіостанція та сайт новин. Медіа фінансує держава, але воно має редакційну незалежність.