Обласна бібліотека болгарського міста Варни доставляє книги на велосипеді
Фото: Обласна бібліотека імені Пенчо Славейкова

Регіональна бібліотека імені Пенчо Славейкова в болгарському морському порту Варна доставляє книги на велосипеді. Послуга націлена на матерів із дітьми та людей похилого віку, які проживають у віддалених районах міста. Про це повідомляє The Mayor.

Послуга BiblioBike, яку пропонує регіональна бібліотека ім. Пенчо Славейкова, має на меті зробити читання паперових книг доступнішим і наблизити його до тих читачів, яким важко дістатися до громадської будівлі.

Послуга також є прикладом надання екологічно безпечного громадського транспорту традиційним установам.

BiblioBike буде доступний сезонно, протягом теплих місяців із квітня до листопада, залежно від погодних умов. Щоб отримати свої книги, читачі повинні замовити їх у цифровому вигляді через електронний каталог бібліотеки імені Пенчо Славейкова. Потім книги будуть доставляти на вантажному велосипеді за заздалегідь визначеним розкладом у три "бібліопункти" – місця у всій Варні.

Точки були вибрані з огляду на наявну велосипедну інфраструктуру у так званій "приморській столиці" Болгарії. Усі три локації зручно розташовані в гарних громадських місцях, таких як парки, які часто відвідують матері з маленькими дітьми, а також люди поважного віку.

Два роки тому в обласній бібліотеці також запровадили ще одну послугу. Вона пропонує можливість позичити книги в неробочий час, зарезервувавши їх онлайн і повернувши в спеціальні шафки, які доступні цілодобово.