Визначили найкращі серіали XXI століття за версією The Hollywood Reporter: перелік
Фото: Netflix

Критики американського видання The Hollywood Reporter обрали 50 найкращих серіалів XXI століття.

Експерти розглядали будь-які серіали, епізоди яких вийшли в ефір після 31 грудня 1999 року, навіть якщо вони почалися раніше. Це означало, що, наприклад, "Клан Сопрано" відповідав критеріям, але тільки ті п'ять сезонів, які вийшли в ефір з 2000 року. А також обирали лише серед англомовних серіалів. 

До п'ятірки найкращих серіалів увійшли:

"Божевільні" (Mad Men)

Сюжет розгортається e 1960-х роках, у вигаданому рекламному агентстві "Стерлінґ Купер" на Медісон-авеню в Нью-Йорку. Як говориться у першому епізоді серіалу, назва "Mad Men" — це сленговий термін, створений у 1950-х роках рекламодавцями з Медісон-авеню. У центрі сюжету — талановитий креативний директор агентства Дон Дрейпер та люди з його життя. Сюжет фокусується на веденні бізнесу, особистому житті персонажів, зміні моди та соціальних норм протягом десятиліття.

Під час виходу серіал отримав широке визнання критиків за сценарій, акторську майстерність, історичну достовірність. Шоу завоювало безліч нагород, на початок 2010 року серіал отримав чотири нагороди "Золотий глобус", а також 38 інших премій у 59 номінаціях.

"Клан Сопрано" ("The Sopranos")

Сюжет розповідає про вигадане сімейство італо-американської мафії в північному Нью-Джерсі. Американський мафіозний бос Тоні Сопрано має дві родини. Одна — звичайна: дружина, двоє дітей, стара мати. Інша сім'я — серйозні італійські бандити, якими грамотно керує Тоні. Але життя на два фронти далеко не просте, і у містера Сопрано починаються проблеми зі здоров'ям.

"Спадкоємці" ("Succession")

У серіалі зображуються події навколо вигаданої родини Рой, власників глобальної медіаімперії. Всередині родини точиться боротьба за контроль над компанією, у зв'язку з погіршенням здоров'я її патріарха Логана Роя.

"30 потрясінь" ("30 Rock")

Серіал розповідає про команду сценаристів відносно популярного телешоу "The Girlie Show" на чолі з Ліз Лемон. Їм призначають нового боса — Джека Донагі. А той запрошує в шоу нову зірку — напівбожевільного коміка Трейсі Джордана. У результаті на робочому місці починається повний хаос.

"Прослуховування" ("The Wire")

Сюжет серіалу багато в чому базується на особистому досвіді Еда Бернса, одного зі співавторів серіалу. Бернс працював у відділі вбивств балтиморської поліції, де і відбувається значна частина подій серіалу, та брав участь у тривалих розслідуваннях справ, пов'язаних із незаконним обігом наркотиків, з використанням апаратури для прослуховування ("дротів").

Кожен сезон "Прослуховування" присвячений різним аспектам життя міста Балтимор: наркоторгівлі, системі морських портів, управлінню містом та бюрократії, шкільній системі та газетній журналістиці.

До списку також увійшли "Секс і місто" (50-те місце), "Гра престолів" (30-те місце), "Пуститися берега" (16-те місце), "Помаранчевий — хіт сезону" (33-те місце), "Чорнобиль" (35-те місце), "Корона" (45-те місце). З повним переліком можна ознайомитися за посиланням.