Відтепер бойові медики зможуть переливати кров на догоспітальному етапі – МОЗ
Фото: Unsplash

Відтепер переливати кров зможуть не лише люди з медичною освітою, а й військовослужбовці, які пройшли відповідне навчання, повідомили в Міністерстві охорони здоровʼя.

Переливання крові бойові медики будуть проводити в автомобілі під час евакуації пораненого до стабілізаційного пункту або госпіталю.

Для цього МОЗ розширює спеціальну навчальну програму з основ трансфузійної терапії. Цей тренінг дозволить бойовим медикам отримати необхідні навички з переливання універсальної першої мінус групи крові. Його можна буде пройти на базі визначених центрів крові.

Зазначається, що навчальна програма повністю відповідає стандартам НАТО. В країнах Альянсу вважається нормою навчати переливання крові бойових медиків без медичної освіти. У Норвегії, наприклад, взагалі — переливати кров мають право навіть звичайні бійці.

Лише за приблизними підрахунками, впровадження механізму забезпечення донорською кров’ю фронту та відповідних навчальних програм з основ трансфузійної терапії дозволить суттєво зменшити відсоток превентивних смертей на полі бою, пов’язаних із крововтратою. "Адже вчасне переливання цільної крові дозволяє виграти час на доставлення пораненого до найближчого госпіталю", — йдеться у повідомлені.