"Памфір" потрапив до переліку найкращих фільмів 2023 року за версією The Guardian
Кадр з фільму 'Памфір'

Український фільм "Памфір" Дмитра Сухолиткого-Собчука потрапив у список найкращих стрічок року за версією видання The Guardian.

До списку увійшли 37 фільмів, серед них також є: "Тар" з Кейт Бланшетт у головній ролі, "Фабельмани" Стівена Спілберга, "Син" Флоріна Зеллера, а також "Три мушкетери: Д'Артаньян" Мартена Бурбулона.

The Guardian охарактеризував фільм як "жорстоку історію про приречені спроби українського контрабандиста повернутися до сімейного життя після сумнівної подорожі за кордон".

"Фільм із західної України — один із найдивніших і найжорстокіших, які я бачив за останній час: динамічний, але сумний", — йдеться в рецензії на стрічку "Памфір" від The Guardian.

Зокрема, журналісти видання зазначили, що в "Памфірі" немає натяку на війну Росії проти України, але, можливо, цей "конфлікт є підтекстовим, у сенсі племінної лояльності, спільнотних традицій і чіткого, майже окультного потягу до Заходу".

За сюжетом, історія фільму розгортається навколо родини з прикордонного села на Буковині. Голова сім'ї приїжджає додому після тривалих заробітків й постає перед труднощами, що спіткали його рідних. Події відбуваються під час свята Маланки.

Світова прем'єра фільму "Памфір" режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука відбулась у програмі Двотижневик режисерів на Каннському кінофестивалі 2022 року, а в український прокат вийшла 23 березня.