Паркуватися на велосмугах не заборонено, бо в ПДР про це нічого не написано — Дептранс
Фото: Київ — велосипедне місто/Facebook

Паркуватися автівкам на велосипедних смугах формально не заборонено, бо про це не прописано в правилах дорожнього руху. Про це йдеться у відповіді Департаменту транспортної інфраструктури КМДА на запит "Твого міста".

В законодавстві наразі відсутні правові підстави не тільки для тимчасового затримання транспортного засобу за його розміщення на велосипедній смузі, але і для накладення штрафу.

Прогалини в законодавстві, нарікають у Дептрансі, ускладнюють роботу 30 інспекторів з паркування, що працюють у Києві.

У КМДА також не знайшли правових підстав для відгородження велодоріжок і велосмуг іншими бар’єрами, крім знімних пластикових бортів.

Водночас у Верховній Раді розглядається законопроєкт 9092-3, який передбачає внесення доповнень до відповідної статті кодексу про адмінпорушення (ч. 3 ст. 2654), що дасть підстави для евакуації або накладення штрафу на автомобіль, припаркований на велосмузі.

Зокрема, активісти з фейсбук-сторінки "Київ — велосипедне місто" зазначили, що цією відповіддю Департамент транспортної інфраструктури КМДА "живе в якомусь паралельному світі й не виконує свою роботу".

Вони нагадали, що згідно з ПДР України:

  • зупинка заборонена у місцях, де відстань між суцільною лінією розмітки, розділювальною смугою чи протилежним краєм проїзної частини й транспортним засобом, що зупинився, менше ніж 3 м; (п. 15. 9. д);
  • стоянка заборонена у місцях, де транспортний засіб, що стоїть, зробить неможливим рух інших транспортних засобів або створить перешкоду для руху пішоходів (п. 15.10. д);
  • Розмітка 1.2 (широка суцільна лінія) — позначає край проїзної частини (крайова розмітка) автомобільних доріг та вулиць, межі смуги для руху маршрутних транспортних засобів або велосипедної смуги. Лінію 1.2 дозволяється перетинати в разі вимушеної зупинки, якщо цією лінією позначено край проїзної частини, суміжний з узбіччям (п. 34.1).