Полу Маккартні повернули його першу бас-гітару, вкрадену у 1972 році
Фото: Apple Films

Британському співаку й композитору, одному із засновників гурту The Beatles Полу Маккартні повернули його першу бас-гітару. Інструмент у нього вкрали ще у 1972 році. Про це йдеться на сторінці міжнародної ініціативи The Lost Bass.

Гітару в оригінальному чохлі знайшли на горищі житлового будинку в Англії. Інструмент потребує невеликого ремонту. "Компанія Hofner підтвердила справжність гітари. І Пол неймовірно вдячний усім, хто брав участь у пошуку", — заявили представники музиканта.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений The Lost Bass Project (@thelostbassproject)

У 1961 році Маккартні придбав бас-гітару особливої форми Höfner 500/1 за 30 фунтів стерлінгів. Зараз ця ціна еквівалентна приблизно 800 фунтам стерлінгів. За кілька років гітара стала резервним басом, але музикант продовжував її використовувати до розпаду The Beatles. Востаннє гітару бачили, коли гурт записував свій останній альбом "Let It Be".

Проєкт з пошуку інструменту розпочався у 2018 році, але результатів тоді не було. Прорив стався 2023 року, коли до проєкту долучилися журналісти-розслідувачі Скот і Наомі Джонс, а про пошуки гітари розповіла газета The Sunday Telegraph.

Журналісти завдяки деяким розповідям свідків змогли простежити шлях вкраденої гітари й навіть ідентифікувати злодія, ім’я якого не назвали публічно.

Крадіжка відбулася в ніч на 10 жовтня 1972 року в районі Ноттінг-Хілл у Лондоні, інструмент викрали з фургона. Тоді також зникли два підсилювачі Vox AC30 і ще одна гітара. Згодом крадій продав інструмент Маккартні власнику пабу в Ноттінг-Хіллі.

"Ця людина була опортуністичним злодієм, який крав, щоб забезпечити свою дружину та трьох дітей. У 1972 році Ноттінг-Хілл було бідним місцем", – зазначила Наомі Джонс.

Власником пабу був Рон Гест, який після смерті передав гітару своїм синам. Вона залишалася у його родині всі ці роки.

Завдяки розголосу сімʼя Гестів зрозуміла, що легендарний струнний інструмент може бути у них вдома на горищі. Тоді у соцмережах новину про знайдену гітару опублікував Руаїдрі Гест – онук Рона Геста. Він оприлюднив фото, на якому тримає гітару. За кілька днів після цього інструмент повернули Полу Маккартні.

Фото: @RassilonP / X
Фото: @RassilonP / X

Маккартні використовував цю бас-гітару для запису таких хітів, як Twist and Shout, All My Loving, Love Me Do та інших синглів із перших двох альбомів гурту. Зараз інструмент музиканта оцінюють у 12,5 мільйонів доларів.