Уряд Франції буде відшкодовувати громадянам кошти за ремонт одягу та взуття
Фото: Unsplash

Уряд Франції з жовтня частково повертатиме кошти громадянам за ремонт одягу та взуття. Таким чином влада хоче зменшити відходи та забруднення планети текстильною промисловістю, пише The Guardian.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Влада передбачила фінансування цієї програми на 154 мільйони євро, які витратять протягом пʼяти років. Залежно від складності ремонту французи зможуть вимагати компенсацію від 6 до 25 євро.

Французька влада закликає усіх кравців та шевців приєднатися до системи, яку буде проводити екоорганізація Refashion. "Мета полягає в тому, щоб підтримати тих, хто робить ремонт", — сказала Беранжер Куяр, державний секретар з питань екології.

За її словами, це спонукало б майстерні та роздрібних торговців пропонувати послуги з ремонту з "надією на відновлення робочих місць".

Метою Refashion є заохочення людей не лише до ремонту та повторного використання, а й до зменшення кількості текстильних виробів, які вони купують, а потім віддають на благодійність ті, які не потрібні. Зазначається, що близько 56% одягу на благодійність можна використати знову, а 32% — переробити на щось нове.

Схема бонусів за ремонт є частиною ширшої програми французького уряду, який хоче реформувати текстильну промисловість, одну з найбільш брудних на планеті, і боротися з "швидкою модою".

Щорічно у світі продається понад 100 мільярдів текстильних виробів — одяг, взуття та домашня білизна. У Франції це становить приблизно 10,5 кг на рік на кожну людину.

У 2022 році на ринок Франції було випущено 3,3 мільярда одиниць одягу, взуття й білизни. За даними міністерства, щороку французи викидають 700 000 тонн одягу, дві третини з яких потрапляють на звалища.

Куяр додала, що до 2050 року на текстильну промисловість припадатиме чверть глобальних викидів парникових газів.