Уряд Франції буде відшкодовувати громадянам кошти за ремонт одягу та взуття
Фото: Unsplash

Уряд Франції з жовтня частково повертатиме кошти громадянам за ремонт одягу та взуття. Таким чином влада хоче зменшити відходи та забруднення планети текстильною промисловістю, пише The Guardian.

Влада передбачила фінансування цієї програми на 154 мільйони євро, які витратять протягом пʼяти років. Залежно від складності ремонту французи зможуть вимагати компенсацію від 6 до 25 євро.

Французька влада закликає усіх кравців та шевців приєднатися до системи, яку буде проводити екоорганізація Refashion. "Мета полягає в тому, щоб підтримати тих, хто робить ремонт", — сказала Беранжер Куяр, державний секретар з питань екології.

За її словами, це спонукало б майстерні та роздрібних торговців пропонувати послуги з ремонту з "надією на відновлення робочих місць".

Метою Refashion є заохочення людей не лише до ремонту та повторного використання, а й до зменшення кількості текстильних виробів, які вони купують, а потім віддають на благодійність ті, які не потрібні. Зазначається, що близько 56% одягу на благодійність можна використати знову, а 32% — переробити на щось нове.

Схема бонусів за ремонт є частиною ширшої програми французького уряду, який хоче реформувати текстильну промисловість, одну з найбільш брудних на планеті, і боротися з "швидкою модою".

Щорічно у світі продається понад 100 мільярдів текстильних виробів — одяг, взуття та домашня білизна. У Франції це становить приблизно 10,5 кг на рік на кожну людину.

У 2022 році на ринок Франції було випущено 3,3 мільярда одиниць одягу, взуття й білизни. За даними міністерства, щороку французи викидають 700 000 тонн одягу, дві третини з яких потрапляють на звалища.

Куяр додала, що до 2050 року на текстильну промисловість припадатиме чверть глобальних викидів парникових газів.