Православна церква України: До храму жінки можуть заходити в штанах
Фото: ПЦУ

Православна церква України спростувала міф про те, що жінкам заборонено заходити в храм у штанах. Таке твердження виникло від неправильного тлумачення Писання. Про це повідомляє ПЦУ.

"Немає в нашій церкві такої заборони. Та й в інших православних церквах світу (окрім МП, очевидно) подібних правил, які б забороняли зараз жіноцтву в штанах приходити до храмів, не існує. Для наших священнослужителів важливим є не те, в якому одязі людина приходить до храму, а головне – з якими бажаннями та духовними потребами", – написало духовенство.

Церква переконана, що для Бога важливе не зовнішнє, а внутрішнє, не тимчасова "обгортка" людини, а її духовні прикраси. Людський одяг не має бути спонуканням до гріховних спокус.

"Не витрачайте час на непотрібні суперечки й заборони, не судіть інших людей за зовнішністю – особливо зараз, під час війни й великих втрат. Можливо, ця людина втратила все, і в неї просто немає іншого вбрання. А навіть якщо і є – не ви їй Суддя. Прагніть того, щоб не виглядати, а БУТИ вірними – не зовнішньо, а внутрішньо. Зустрічайте людей з любов'ю, а не з осудом, з радістю, а не з докором", – наголосили представники ПЦУ.

За словами духовенства, двері церкви завжди відкриті й для чоловіків, і для жінок. Тому неважливо чи будуть жінки з покритою, чи з непокритою головою, одягнені в спідницю чи в штани. "В будь-який день календаря – наші храми завжди відкриті для вас, аби стати місцем молитви і єднання з Господом".

ПЦУ зазначила, що міф про заборону жінок у штанах пішов від неправильного тлумачення Писання. Найчастіше в контексті такої "заборони" посилались на рядки зі Старого Завіту, де забороняли жінці вдягатись у чоловічий одяг, а чоловіку у жіночий.

"У часи, коли писалися правила Старого Завіту, люди одягалися зовсім не так, як нині. І жінки, і чоловіки тоді носили схожий одяг: нижню сорочку, яку підперізували поясом, а зверху – туніку. Як бачимо, різниця в одязі не була принциповою, це спрямовує нас до висновку, що в згаданих рядках книги Второзаконня йшлося про іншу, скоріше, внутрішню відмінність чоловічого й жіночого, і точно не про штани", – пояснило духовенство.

Вони додали, що в Старому Завіті йшлося про заборону чоловікові вдавати з себе жінку, а жінці – чоловіка, відкидаючи Богом встановлену природну відмінність двох статей.