Президент Уганди підписав закон, що передбачає страту або довічне ув’язнення ЛГБТ-людей
Фото: Reuters

Президент Йовері Мусевені підписав закон про "боротьбу з гомосексуалізмом", згідно з яким представникам ЛГБТ в країні загрожує смертна кара або довічне ув’язнення, пише CNN.

Зокрема, у законі міститься інформація про такі покарання, як довічне ув‘язнення, за одностатевий секс, 20 років тюрми за "пропаганду гомосексуальності" та 10 років позбавлення волі за "схиляння до гомосексуального статевого акту".

Водночас "обтяжливими обставинами" є зараження невиліковними хворобами, такими як ВІЛ, а також одностатеві контакти з людьми з інвалідністю чи неповнолітніми. За такі дії передбачається смертна кара.

Також він передбачає кримінальну відповідальність за статеве виховання для гей-спільноти та забороняє не видавати поліції тих, хто вчиняє гомосексуальність за обтяжливих обставин. Зокрема, закликає до "реабілітації" широко дискредитованої конверсійної терапії — для правопорушників-геїв.

Багаторічний президент Уганди вже зіткнувся з широкою критикою з боку західних урядів через згаданий закон, включно зі США. Подібний гомофобний закон скасовано судами у 2014 році.

Натомість спікерка парламенту Аніта Аннет Амонг зраділа підписанню законопроєкту, заявивши, що парламент "відповів на крики нашого народу".

"Я дякую Його Високоповажності, президенту, за його непохитні дії в інтересах Уганди. Я дуже скромно дякую своїм колегам, членам парламенту, за те, що вони витримали весь тиск із боку хуліганів і прихильників теорії змови кінця світу в інтересах країни", — додала вона.

Активіст, який допомагає ЛГБТК-угандійцям, Генрі Мукібі сказав, що боїться, що люди візьмуть закон у свої руки.

"Я думаю, що це дуже жахливо. Ми цього не очікували — думали, що йому порадять цього не робити. Нас будуть катувати. Я просто боюся, що буде далі. Люди чекали, коли підпишуть законопроєкт, і тоді візьмуться. Ми помремо".

Правозахисниця з Уганди Сара Касанда сказала, що закон оскаржили, як тільки президент його підписав.

"Ми дуже сподіваємося, що Конституційний суд скасує цей закон, оскільки він не підлягає жодному конституційному контролю. Це суперечить біллю про права, закріпленому в конституції Уганди", — додала Касанда.