Зеленський відповів на петицію щодо реєстрованих партнерств
Фото: pexels

Президент України Володимир Зеленський дав відповідь на петицію в підтримку законопроєкту №9103 "Про інститут реєстрованих партнерств".

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Зеленський нагадав, що долаючи важкі випробування, українська держава свідомо обрала рух назустріч європейським стандартам, основу яких становлять демократія, верховенство права та права людини.

"Європейське право виходить з того, що повага та захист основоположних прав людини — зокрема права на повагу до приватного та сімейного життя, заборона дискримінації — це обов'язок держави", — зазначив президент.

Також президент додав, що уряд у рамках реалізації Національної стратегії у сфері прав людини доручив розпорядження Міністерству юстиції розробити законопроєкт про усунення дискримінаційних положень, які можуть порушувати майнові та немайнові права партнерів, що не перебувають у шлюбі, запровадження інституту зареєстрованого цивільного партнерства.

"Міністерство юстиції України наразі працює над комплексним законодавчим запровадженням інституту цивільного партнерства з визначенням правових засад, порядку і наслідків його державної реєстрації, а також правового статусу й особистих немайнових та майнових прав і обов’язків партнерів з урахуванням особливостей вже наявних правових інститутів", — додає Зеленський.

Але зважаючи на те, що в цій петиції автор Петро Жеруха спільно з 44 організаціями просили президента також звернутися до Верховної Ради України та її керівництва з проханням негайно розглянути й підтримати саме законопроєкт № 9103, Президент також повідомив, що звернувся щодо цих питань до голови Верховної Ради та прем'єр-міністра України.

Тепер вони мають відповісти про розгляд петиції в підтримку законопроєкту №9103 "Про інститут реєстрованих партнерств" — її автору.

  • Законопроєкт про цивільні партнерства зареєстрували у Верховній Раді у березні 2023 року. Реєстроване партнерство є альтернативою для тих пар, які не можуть або не бажають укладати шлюб. На початку квітня законопроєкт підтримав комітет молоді та спорту.
  • Зокрема, у Міністерстві оборони розкритикували законопроєкт. У відомстві кажуть, що не мають даних щодо тисяч військовослужбовців, які не можуть офіційно оформити стосунки з одностатевими партнерами.
  • 2 травня парламентський комітет із питань європейської інтеграції підтримав законопроєкт про реєстровані партнерства.
  • 12 травня комітет із питань цифрової трансформації підтримав законопроєкт №9103 про реєстровані партнерства.
  • Також петиція за реєстровані партнерства для одностатевих і різностатевих пар набрала необхідні 25 000 голосів.