Президентка Гарварду подала у відставку після звинувачень в антисемітизмі та плагіаті
Фото: EPA

Президентка Гарвардського університету Клодін Гей подала у відставку після звинувачень у плагіаті та критики за її коментарі щодо антисемітизму в кампусі, пише BBC.

У листі, в якому оголосила про своє рішення, вона сказала, що її відставка є в "найкращих інтересах" університету.

"Це рішення далося мені нелегко. Я з нетерпінням чекала на співпрацю з багатьма з вас, щоб просувати прихильність до академічної досконалості, яка рухала цей великий університет протягом століть. Але стало зрозуміло, що в інтересах Гарварду краще, щоб я пішла у відставку — щоб наша спільнота могла пережити цей момент надзвичайних викликів, зосередившись на інституції, а не на якійсь окремій людині", – заявила Гей.

Зокрема, вона зазначила, що піддавалася особистим погрозам і "расовій ворожнечі". Гей розповіла, що її поштова скринька була завалена погрозами смерті, і що її "називали словом на N більше разів, ніж вона хоче порахувати".

Клодін Гей була президенткою протягом шести місяців. Вона стала першою темношкірою людиною та другою жінкою, яку призначили керувати університетом Ліги плюща. Її перебування на посаді було найкоротшим за 388-річну історію закладу.

Вона залишиться працювати на факультеті Гарварду, де обіймала посаду професора державного управління з 2006 року. Тимчасовим президентом Гарварду, доки не визначать нового керівника закладу, стане економіст і лікар Алан Гарбер.

Антисемітський скандал навколо Клодін Гей спалахнув 5 грудня, коли вона та ще два президенти американських вишів — Пенсільванського університету та Массачусетського технологічного інституту — виступали на слуханнях у Конгресі щодо зростання антисемітизму в університетських містечках після початку війни Ізраїлю та ХАМАС.

Тоді очільники університетів не змогли дати чіткої відповіді на запитання конгресменки Елізи Стефаник про те, чи порушують заклики до геноциду євреїв кодекс поведінки їхніх закладів освіти щодо залякування і переслідування.

Гей відповіла, що "це може бути, залежно від контексту". Цей коментар викликав гостру реакцію, і пізніше вона перепросила в інтерв'ю студентській газеті.

Десятки політиків і деякі високопосадовці-випускники закликали її піти у відставку через це. Але майже 700 співробітників підтримали президентку в листі, і університет заявив, що вона збереже свою роботу, попри суперечки.

Крім того, консервативні активісти почали звинувачувати її у плагіаті, а саме у використанні матеріалів з інших джерел без належного зазначення авторства. Такі похибки виявили у її дисертації та двох наукових статтях.