Пил із Сахари накриє більшість областей України — Укргідрометцентр
Фото: Unsplash

Україну накриє шкідливий пил із Сахари. Його принесла хвиля тепла із західного Середземномор’я, через що в Україні декілька днів спостерігаються аномально високі температури. Про це повідомляє Український гідрометеорологічний центр.

Пресслужба Укргідрометцентру заявляє, що через пил небо буде тьмяне, це могли спостерігати 31 березня мешканці західного регіону, а сьогодні він пошириться на більшість областей України.

На супутниковому знімку з платформи EUMETSAT можна побачити пил з Сахари.

Український гідрометеорологічний центр
Український гідрометеорологічний центр

"Небо буде тьмяним. Зачиняйте вікна, пил може бути шкідливим для людей з респіраторними захворюваннями, осіб похилого віку та дітей", – заявляють у службі.

Проте синоптики зазначають, що запиленість повітря пустельним пилом — не пилова буря, тому посилення вітру очікувати не варто.

"Для пилової бурі швидкість вітру має бути вищою за 12 м/с, а тривати це має три години й більше", – зазначають в Укргідрометцентрі.

Країни Європи 30 березня теж були вкриті хмарами рідкісного пилу, який піднявся з пустелі Сахара. Пил став помаранчевим відтінком у небі над частинами Франції, Швейцарії та південної Німеччини.

Щороку з Сахари здіймається від 60 до 200 мільйонів тонн мінерального пилу. Тоді як більші частинки швидко падають назад на Землю, найдрібніші частинки іноді можуть подорожувати на тисячі кілометрів.