Працівник МОН глузував з незалежності України та країн Балтії – Міносвіти відреагувало
Фото: Андрій Василенко / Facebook

Міністерстві освіти і науки України розпочало дисциплінарне провадження щодо співробітника МОН Андрія Василенка. Чиновник поставив під сумнів бажання українців вийти з СРСР на початку 1990-х та підтримує радянську окупацію.

У День Незалежності України 24 серпня державний експерт в групі з питань цифрової трансформації освіти і науки Андрій Василенко опублікував відповідний допис у Facebook. 

У дописі держслужбовець спотворює українську мову, незалежність України назвав "кидаловом" і зневажливо відгукується про волелюбність українського народу, яку бере в "лапки", а саме слово незалежність впродовж всього тексту пише так — "нэзалэжность".

Чиновник вважає, що українці погодилися підтримати незалежність країни шляхом пропаганди через агітаційні листівки, в яких ніби-то обіцяли швидке збагачення.

Водночас він розповідає, що на референдумі 17 березня 1991 року 70% громадян проголосували "за" збереження СРСР "як оновленої федерації рівноправних суверенних республік", а після "пропаганди" 1 грудня — вже було 90% "за" проголошення незалежності України.

"І вийшла справжня шизофренія: в один і той самий рік один і той самий мудрий народ у міцній більшості своїй проголосував за взаємосуперечливі параграфи (і СРСР зберегти з УРСР у його складі, і оголосити незалежність)", — йдеться у дописі.

Зокрема, Василенко каже, що "не тільки українці показали свою "мудрість" в 1991 році". А країни Балтії "теж не знали, що творили".

Він назвав радянську окупацію "найкращим", що сталося з Литвою, Вільнюс — "дирою, часом гіршою за забуті Богом райцентри України", а литовські національні страви — "лайном" і "їсти їх можна тільки, якщо поголодувати три дні".