Ризик мати ожиріння напряму залежить від ваших батьків — дослідження
Фото: Pexels

У Норвегії науковці провели дослідження, яке охопило декілька поколінь людей, та виявили, що люди в шість разів частіше страждають від ожиріння в середньому віці, якщо обидва з батьків мали ожиріння в цьому ж віці. Якщо на ожиріння страждав лише один з батьків, то ризик мати захворювання було лише втричі більшим. Результати дослідження були опубліковані у науковому виданні EurekAlert!

Авторка роботи  Марі Міккельсон говорить про те, що всі попередні дослідження вказують на значний зв’язок між рівнем ожиріння батьків та дітей, але ще ніхто не вивчав, чи є ризик захворіти на ожиріння від покоління до покоління після підліткового віку і в дорослому віці, коли діти вже тривалий час живуть поза домом. 

Для дослідження науковці використовували дані популяційного дослідження університету Тромсе, яке проводиться з 1974 року. Проаналізувавши дані про 2068 тріо батьків та дітей, їхні зріст і вагу, вчені виявили чіткий зв’язок між ІМТ(індекс маси тіла) батьків і статусом ожиріння в середньому віці та ІМТ дітей у тому ж віці.

На ожиріння впливає багато чинників, зокрема генетика, довкілля, сімейні звички харчування, фізична активність, а також расизм та дискримінація.