Цукрозамінники не допомагають схуднути й можуть призвести до "небажаних ефектів" — ВООЗ
Фото: Unsplash

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) випустила нові рекомендації щодо споживання цукрозамінників. Фахівці рекомендують не використовувати замінники цукру для схуднення або для зниження ризику захворювань, пов'язаних з серцем та діабетом.

У ВООЗ кажуть, що використання цукрозамінників не дає жодної користі в довгостроковій перспективі щодо зменшення жиру в організмі у дорослих чи дітей.

"Заміна цукру на цукрозамінники не допомагає контролювати вагу в довгостроковій перспективі. Людям потрібно розглянути інші способи, наприклад, споживати їжу з природними цукрами, як-от фрукти, або несолодка їжа та напої. Цукрозамінники не мають жодної харчової цінності", — каже Франческо Бранка, директор ВООЗ з питань харчування та безпеки харчових продуктів.

Результати дослідження, проведених науковцями, свідчать: довготривале вживання замінників цукру може призвести до "небажаних ефектів": це підвищений ризик діабету другого типу, серцево-судинних захворювань і смертності у дорослих.

Рекомендація ВООЗ стосується штучних цукрозамінників, таких як ацесульфам K, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, сахарин, сукралоза.

Зокрема, до списку включені не лише штучні підсолоджувачі, а й природні, такі як стевія та її похідні.

Дієтологи зазначають, що цукрозамінники часто погано переносяться шлунково-кишковим трактом і призводять до здуття живота та діареї.

Крім того, багато замінників цукру значно солодші за столовий цукор, що притупляє смакові рецептори. А як наслідок, людям потрібно споживати все солодші продукти, щоб отримати насолоду від їжі.

Рекомендація стосується всіх людей, за винятком осіб з уже наявним діабетом. Оскільки це дослідження не аналізувало вплив цукрозамінників власне на людях, які уже хворіють на цукровий діабет, каже реєстрований дієтолог Ебігейл Бассон.

А також ці рекомендації від ВООЗ не поширюються на продукти особистої гігієни, що містять цукрозамінники: зубна паста, крем для шкіри та ліки.