Сексуальне насильство під час війни: як отримати безоплатну допомогу юристів
Фото: Unsplash

Українці, які зазнали сексуального насильства під час збройної агресії РФ проти України або постраждали від домашнього насильства, можуть отримати безоплатну правову допомогу від держави.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

За даними офісу Генерального прокурора, від початку повномасштабної війни в Україні зафіксували 175 фактів сексуального насильства окупантами. Вочевидь, відомо далеко не про всі випадки, адже частина постраждалих – не заявляє про пережите.

Йдеться не лише про зґвалтування. Сексуальне насильство — це і примусове роздягання, домагання та погрози зґвалтуванням, примус спостерігати за насильницькими діями щодо інших людей і загалом будь-які дії сексуального характеру.

Кожен постраждалий або постраждала має право отримати від держави безоплатну медичну, психологічну, соціальну та правову допомогу.

Система безоплатної правової допомоги (БПД) забезпечує допомогу юристів і залучення адвокатів. Це – мережа бюро (офісів) правової допомоги по всій Україні та дистанційні сервіси отримання правових послуг.

У системі БПД працюють досвідчені юристи, які надають консультації, можуть допомогти з підготовкою документів, складанням заяв до правоохоронних органів. За потреби для представництва інтересів постраждалих у суді можуть залучати адвокатів, ця послуга також буде безоплатною. А партнерські установи системи БПД можуть надати психологічний супровід.

"Важливо, щоб постраждалі заявляли про те, що з ними сталося, оскільки отримання ними статусу потерпілої особи в межах відкритих кримінальних проваджень надасть можливість у майбутньому отримати відповідні компенсації та репарації", — говорить заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук.

Отже, отримати безоплатну правову допомогу можна за телефоном 0 800 213 103 (дзвінки безоплатні), через телеграм-бот (кнопка "Отримати консультацію"), або звернутися до найближчого бюро правової допомоги.

Фото: БПД
Фото: БПД