Сербські шахтарі знайшли давній римський корабель
Фото: Reuters

Шахтарі в Сербії, працюючи у великому вугільному карʼєрі, наштовхнулися на деревину. На місце події прибули археологи, які знали, що колись там було римське поселення Вімінаціум, пише Reuters.

Ймовірно, знайдене 13-метрове судно могло бути частиною річкового флоту, який обслуговував розгалужене та високорозвинене римське місто з населенням близько 45 000 осіб. У місті були іподром, укріплення, палац, храми, амфітеатр, акведуки, лазні та майстерні.

Провідний археолог Міомір Корац сказав, що попередні знахідки свідчать про те, що корабель може датуватися ІІІ або IV століттям нашої ери, коли Вімінаціум був столицею римської провінції Верхня Мезія і мав порт біля притоки річки Дунай.

"Ми можемо припустити, що цей корабель є римським, але ми не впевнені щодо його точного віку",— сказав він.

Це вже друга подібна знахідка у цьому районі. Першу виявили у 2020 році. Археологи вважають, що два кораблі та три каное, які знайшли на цей час, або затонули, або були покинуті на березі річки.

Дослідження Вімінаціуму тривають ще з 1882 року, при цьому археологи дослідили лише 5% ділянки, яка, за їхніми словами, становить 450 гектарів — це більше, ніж Центральний парк Нью-Йорка.

На цій місцевості археологи також знайшли золоті плити, нефритові скульптури, мозаїки та фрески, зброю та останки трьох мамонтів.