Штучний інтелект навчився відрізняти якісне вино від підробки
Фото: Unsplash

Дослідники навчили алгоритм штучного інтелекту ідентифікувати походження вина на основі хімічних аналізів, а також розрізняти вина за тонкими відмінностями в концентраціях десятків сполук, повідомляє The Guardian.

Таким чином штучний інтелект може розпізнавати вина не лише за певним регіоном вирощування винограду, але й за маєтком, де вони виготовлялися. Адже багато факторів, від винограду та ґрунту до мікроклімату та процесу виноробства, впливають на концентрацію сполук, які містяться у винах у кожному шато.

"Навколо багато шахрайства з вином: люди роблять якесь лайно у своїх гаражах, друкують етикетки та продають їх за тисячі доларів. Ми вперше демонструємо, що наші хімічні методи мають значну чутливість, щоб визначити різницю", — сказав професор Александр Пуже з Женевського університету у Швейцарії.

Щоб навчити програму зі штучним інтелектом, вчені звернулися до газової хроматографії. Її використали для аналізу 80 вин із семи різних маєтків у французькому регіоні Бордо. Ця методика зазвичай використовується в лабораторіях для розділення й ідентифікації сполук, що утворюють суміш.

Замість того щоб намагатися знайти окремі сполуки, які відрізняють одне вино від іншого, алгоритм спирається на всі хімічні речовини, виявлені у вині, щоб виробити найбільш надійний підпис для кожного. Програма відображає результати на двовимірній сітці, де вина зі схожими ознаками групуються разом.

"Перше, що ми побачили, — це кластери, які відповідають певним шато. Це відразу натякнуло нам, що для кожного маєтку є специфічний хімічний підпис", — сказав Пуже.

Дослідження показало цікаве положення кластерів — вони зображували розташування відповідних маєтків. "Коли ми робимо ці проєкції з хроматограм, то відновлюємо карту Бордо", — додав науковець.

Дослідження передбачає, що штучний інтелект зможе допомогти розслідувати шахрайство, підтверджуючи, чи відповідає вино етикетці.

У Європі фальшива випивка щорічно спричиняє зниження продажів на €3 млрд. Нещодавні випадки підкреслили розмір злочинних мереж, активних у цій галузі. Цього року членів банди було засуджено за те, що вони доставляли танкерами іспанське столове вино до Франції, а потім видавали його за дороге французьке.

Попри те що виявлення шахрайства є найбільш очевидним застосуванням програми, Пуже заявив, що цей підхід можна використовувати для моніторингу якості протягом усього процесу виноробства та для забезпечення його правильного змішування. "Змішування вин є ключовим кроком у створенні чудового бордо та шампанського. Поки що цим займаються кілька виноробів, яким платять шалені гроші за їхню майстерність. Маючи такі інструменти, було б набагато дешевше робити якісні суміші, які принесуть користь усім", — підсумував Пуже.