Ситуація з гендерними упередженнями не покращилася за останні 10 років – ООН
Фото: Unsplash

Ситуація з гендерною нерівністю не змінилася впродовж останнього десятиліття. Про це свідчать результати дослідження Програми розвитку ООН, пише Reuters.

Опитування показало, що дев’ять із десяти людей обох статей мають фундаментальні упередження щодо жінок. Цей показник не змінився за десятиліття, йдеться у звіті.

Зокрема, дослідження показало, що майже половина людей у ​​світі вважають, що чоловіки є кращими політичними лідерами, а 43% — що чоловіки краще керують бізнесом.

Водночас, згідно зі звітом, навіть якщо жінки та чоловіки мають однаковий рівень освіти, розрив у їхніх доходах зберігається. Середній розрив становить 39%, зокрема в країнах, де жінки статистично освіченіші за чоловіків.

Найбільшу шкоду для добробуту жінок у гендерних упередженнях можна побачити в поглядах на насильство, кажуть в ПРООН. Більш ніж кожна четверта людина виправдовує ситуацію, коли чоловік б’є свою дружину.

Культурні упередження досі перешкоджають розширенню прав та можливостей жінок і призводять до того, що світ навряд чи досягне мети ООН щодо гендерного паритету до 2030 року.

Попри те, що відбувався сплеск жіночих правозахисних рухів, таких як Time's Up і MeToo у Сполучених Штатах, прогрес у боротьбі з нерівністю призупинився через пандемію COVID-19, коли багато жінок втратили дохід, відзначають в ООН.

Програма розвитку ООН відстежила цю проблему за допомогою Індексу гендерних соціальних норм, який використовує дані міжнародної дослідницької програми World Values ​​Survey (WVS).

Опитування ґрунтується на наборах даних за 2010–2014 та 2017–2022 роки з країн і територій, які охоплюють 85% населення світу.