Ситуація з гендерними упередженнями не покращилася за останні 10 років – ООН
Фото: Unsplash

Ситуація з гендерною нерівністю не змінилася впродовж останнього десятиліття. Про це свідчать результати дослідження Програми розвитку ООН, пише Reuters.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Опитування показало, що дев’ять із десяти людей обох статей мають фундаментальні упередження щодо жінок. Цей показник не змінився за десятиліття, йдеться у звіті.

Зокрема, дослідження показало, що майже половина людей у ​​світі вважають, що чоловіки є кращими політичними лідерами, а 43% — що чоловіки краще керують бізнесом.

Водночас, згідно зі звітом, навіть якщо жінки та чоловіки мають однаковий рівень освіти, розрив у їхніх доходах зберігається. Середній розрив становить 39%, зокрема в країнах, де жінки статистично освіченіші за чоловіків.

Найбільшу шкоду для добробуту жінок у гендерних упередженнях можна побачити в поглядах на насильство, кажуть в ПРООН. Більш ніж кожна четверта людина виправдовує ситуацію, коли чоловік б’є свою дружину.

Культурні упередження досі перешкоджають розширенню прав та можливостей жінок і призводять до того, що світ навряд чи досягне мети ООН щодо гендерного паритету до 2030 року.

Попри те, що відбувався сплеск жіночих правозахисних рухів, таких як Time's Up і MeToo у Сполучених Штатах, прогрес у боротьбі з нерівністю призупинився через пандемію COVID-19, коли багато жінок втратили дохід, відзначають в ООН.

Програма розвитку ООН відстежила цю проблему за допомогою Індексу гендерних соціальних норм, який використовує дані міжнародної дослідницької програми World Values ​​Survey (WVS).

Опитування ґрунтується на наборах даних за 2010–2014 та 2017–2022 роки з країн і територій, які охоплюють 85% населення світу.